Αποδέσμευσε την πρώτη δόση ύψους 35,7 δισ. το Eurogroup – Ενεργοποιούνται οι Ρήτρες Συλλογικής Δράσης

Το πράσινο φως για την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης, που θα ανεβάσουν το «κούρεμα» των ομολόγων σε ποσοστό πλέον του 95%, έδωσε το Eurogroup, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την έκβαση του PSI.

Υπενθυμίζεται ότι στο «κούρεμα» συμμετείχαν εθελοντικά ιδιώτες που διακρατούν χρέος 172 δισ. ευρώ.

Στα χρεοόγραφα αυτά περιλαμβάνεται το 85,8% των ομολόγων σε ελληνικό δίκαιο, και άρα μπορούν να ενεργοποιηθούν τα CACs, ανεβάζοντας έτσι τα ομόλογα που θα υπαχθούν στο «κούρεμα» στο 95,7%.

Παράλληλα αποφάσισε την οριστική έγκριση του δεύτερου δανειακού προγράμματος των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και στο πλαίσιο αυτό την αποδέσμευση της πρώτης δόσης ύψους 35,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είναι απαραίτητα για την εφαρμογή της πρώτης φάσης του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) βάση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε χθες.

Οι εκταμιεύσεις των πρώτων δόσεων του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα θα ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Eurogroup.
Ο κ. Γιούνκερ μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης είπε ότι η Ελλάδα ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs).

«Το Eurogroup ενημερώθηκε ότι η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τα CACs στα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ στην ανακοίνωσή του.

Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έδωσε το τυπικό «πράσινο φως» για την εκκίνηση της διαδικασίας επικύρωσης της νέας δανειακής σύμβασης, του νέου προγράμματος στήριξης της χώρας μας.

Οι υπουργοί δήλωσαν ότι, βάσει των εκτιμήσεων της τρόικας, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις και πως κατά συνέπεια «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ως προς την επικύρωση του δεύτερου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα».

Να σημειωθεί ότι αυτό σημαίνει άμεση έγκριση του νέου πακέτου στήριξης από τα εθνικά Κοινοβούλια των εταίρων μας, ενώ και το ΔΝΤ θα αποφασίσει το εύρος και το χρόνο της συνεισφοράς του στην ειδική συνεδρίασή του, στις 15 του μηνός.

Keywords
Τυχαία Θέματα