Βενιζέλος: «Θα εισηγηθώ την ενεργοποίηση των Ρητρών Συλλογικής Δράσης»

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) φεύγει από την πλάτη του ελληνικού λαού ένα τεράστιο βάρος 105 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης γνωστοποίησε την πρόθεσή του να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο αφού προηγουμένως λάβει την έγκριση του Eurogroup την ενεργοποίηση των Ρητρών Συλλογικής Δράσης (CACs) ώστε το ποσοστό συμμετοχής

στην ανταλλαγή ομολόγων να ανέλθει σε ποσοστό πλέον του 95%.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη μεγάλη ικανοποίηση της κυβέρνησης για «την εξαιρετική επιτυχία» και τη θετική και μαζική ανταπόκριση στο PSI, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα.

«Οφείλαμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας αυτή την απαλλαγή από το βάρος του χρέους» είπε και τόνισε ότι με την ολοκλήρωση του PSI, επιτυγχάνεται ο στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη μεγαλύτερη μείωση αν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα.

Κύριος πυλώνας αυτής της μεγάλης προσπάθειας παραμένει ο ελληνικός λαός, με τις θυσίες και τις απώλειες που έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα συμμετέχοντας – ή έστω δείχνοντας ανοχή- στην υλοποίηση ενός απαιτητικού σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι όσοι δεν συμμετέχουν στο PSI είναι αφελείς αν πιστεύουν ότι θα πληρωθούν στο ακέραιο.

Στη συνέντευξή του ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε νέα επίθεση στις διοικήσεις των Ταμείων που δεν συμμετείχαν, με τις οποίες θα έχει ξεχωριστή συνάντηση, όπως είπε, προτείνοντας μάλιστα επανεξέταση του τρόπου διοίκησης των Ταμείων, αφού, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, όσα ΔΣ αρνήθηκαν τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων δεν λειτούργησαν προς όφελος των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, αλλά υποκινούμενοι από μικροκομματικά και συνδικαλιστικά συμφέροντα.

Ειδικότερα, με αφορμή αρκετές ερωτήσεις ως προς την αναπλήρωση των ζημιών των Ταμείων από τη συμμετοχή στο «κούρεμα» των ομολόγων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πρώτα θα συζητήσει με τις διοικήσεις των Ταμείων που δείχνοντας υπευθυνότητα δέχθηκαν τη συμμετοχή τους στο PSI.

Ξεχωριστή συνάντηση θα έχει με τις διοικήσεις των Ταμείων που δεν δέχθηκαν, ώστε «να τους εξηγήσουμε για άλλη μια φορά πόσο βλαπτική και επικίνδυνη» για το εθνικό συμφέρον, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ήταν η απόφαση τους.

Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν πάρει κρατικές επιχορηγήσεις ύψους 152 δισ. ευρώ, είναι δυνατό να αρνούνται να στηρίξουν ένα τόσο σημαντικό για την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας πρόγραμμα; αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος.

Ερωτηθείς, με αφορμή την οργή που εξέφρασε, αν τα Ταμεία που είπαν «όχι» στο PSI θα έχουν διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με όσα δέχθηκαν ο κ. Βενιζέλος δεν είπε κάτι συγκεκριμένο, αλλά είπε με νόημα ότι πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος διοίκησης των Ταμείων.

Όσον αφορά τους μικροεπενδυτές που επέλεξαν να επενδύσουν τις αποταμιεύσει

Keywords
Τυχαία Θέματα