Απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2012, μεταξύ αυτών και εκπαιδευτικοί

Σε 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2012 αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την κατάργηση φορέων ή τη μείωση του μεγέθους τους, έπειτα από τις πιέσεις της Τρόικας.

Η μείωση του προσωπικού αφορά όλα τα υπουργεία, μεταξύ αυτών τους ένστολους και τους εκπαιδευτικούς.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι αποφάσισε την απόλυση χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών προκειμένου να μην θιγεί το καθεστώς των μόνιμων καθηγητών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες εκτιμάται ότι θα οριστικοποιηθούν σήμερα το απόγευμα, η κυβέρνηση

αποφάσισε να προχωρήσει στην διακοπή της συνεργασίας που είχε το δημόσιο με χιλιάδες ωρομισθίους και αναπληρωτές καθηγητές προκειμένου να εξορθολογήσει το κόστος του κρατικού προϋπολογισμού.

Τις ώρες διδασκαλίες τις αναλαμβάνουν πλέον οι μόνιμοι καθηγητές. Έτσι για παράδειγμα εάν ένας μόνιμος καθηγητής δίδασκε 20 ώρες την εβδομάδα και ένας ωρομίσθιος άλλες 5 τότε με την κατάργηση της θέσης του ο μόνιμος θα διδάσκει και τις 25 ώρες χωρίς φυσικά επιπλέον χρήματα.
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η απαίτηση για απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων δεν αναφέρθηκε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου κατά τη συζήτηση-διαπραγμάτευση των εκπροσώπων του μηχανισμού στήριξης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά τέθηκε για πρώτη φορά στην πρόσφατη διαπραγμάτευση της περασμένης Παρασκευής στο υπουργείο Οικονομικών.

Συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνουν ότι το θέμα της μείωσης του προσωπικού αφορά όλα τα υπουργεία, τους εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κ.λπ. και επισημαίνουν ότι κάθε υπουργείο πρέπει, αξιοποιώντας την Επιτροπή Αναδιάρθρωσης του άρθρου 35 του ν. 4024/2011 (περί κατάργησης δομών και πλεονάζοντος προσωπικού), να εντοπίσει φορείς και υπηρεσιακές μονάδες που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

Ωστόσο, με δήλωσή του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας εξέφρασε την αντίθεσή του στις «τυφλές απολύσεις» και τη χρήση οριζόντιων κριτηρίων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «παραμένουμε στη θέση μας για την αξιολόγηση δομών και προσωπικού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Ο κ. Ρέππας υποστήριξε επίσης τα εξής: «Η μείωση προσωπικού είναι απολύτως συνδεδεμένη με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και των φορέων που προωθεί κάθε υπουργείο, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο άρθρο 35 του Ν. 4024. Σε αυτό το πλαίσιο θα αντιμετωπιστεί και η μείωση προσωπικού κατά περίπου 15.000 εντός του 2012 που τέθηκε για πρώτη φορά από την τρόικα, στην τελευταία συνάντηση την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012. Η σύμφωνη θέση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση οριοθετεί και το πλαίσιο των κινήσεων για κάθε υπουργείο».

Ο υπουργός επανέλαβε ότι «η δέσμευση που έχει αναληφθεί για τη μείωση του προσωπικού κατά 150.000 έως το τέλος του 2015 (στην οποία περιλαμβάνονται και οι 15.000 του 2012) θα επιτευχθεί απολύτως σε συνδυασμό με ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος».

Keywords
Τυχαία Θέματα