Χάνες Σβόμποντα: «Η Ελλάδα εκβιάζεται από το ΔΝΤ και την ΕΕ»

Σκληρή κριτική στο ΔΝΤ και την ΕΕ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αυστριακός ευρωβουλευτής, Γιοχάνες Σβόμποντα, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier».

Η Ελλάδα εκβιάζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, «οι ειδικοί του ΔΝΤ και της ΕΕ, οι οποίοι δεν έχουν να λογοδοτήσουν πολιτικά απέναντι σε κανέναν, προτείνουν μέτρα που είναι αναποτελεσματικά και αντιπαραγωγικά, ενισχύοντας την ύφεση και οξύνοντας τις κοινωνικές εντάσεις» αναφέρει ο κ. Σβόμποντα στην συνέντευξή του.

Ο ίδιος θεωρεί πως μόνον οι μειώσεις του κατώτερου μισθού δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, ενώ πιστεύει πως μια επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα και για την ΕΕ. «Αν το μόνο που μειώνεται είναι ο κατώτατος μισθός, αυτό δεν έχει καμία επίδραση στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα» σημειώνει.
Προειδοποιεί συγχρόνως ότι το υψηλό χρέος θα εξακολουθούσε να παραμένει σε ευρώ και ως εκ τούτου η Ελλάδα δεν θα μπορούσε πλέον να πληρώσει τίποτε, ενώ εκφράζει την ανησυχία πως ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες με χρέος θα ήταν μεγάλος.

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια αναβολή των εκλογών στην Ελλάδα, καθώς τη στιγμή αυτή, όπως σημειώνει, δεν έχουν νόημα και θα πρέπει αρχικά να υπάρξουν προϋποθέσεις, με την αποτελεσματική χρησιμοποίηση των χρημάτων της βοήθειας, αλλά και ξένες επενδύσεις.
Τονίζει επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας προωθούνται πάρα πολύ αργά. «Στην Ελλάδα, πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και το άνοιγμα των αγορών. Η χώρα εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο, θα πρέπει να είναι ανταγωνιστική. Δεν πρέπει να ενθαρρύνονται μόνο το ελαιόλαδο ή ο τουρισμός, αλλά και η φαρμακευτική βιομηχανία και η προώθηση των ΑΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα