Χάος στην αγορά εργασίας εν αναμονή της διευκρινιστικής εγκυκλίου του υπουργείου

Αβεβαιότητα και σύγχυση επικρατεί στην αγορά εργασίας σχετικά με τις αλλαγές στον κατώτατο μισθό, τα επιδόματα και τις αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Τις τελευταίες ημέρες εργοδότες, συνδικάτα και λογιστές αναμένουν την ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας με την οποία θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με την εφαρμογή του νέου νόμου για τα εργασιακά θέματα.

Μερικά από τα ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθούν με την ερμηνευτική εγκύκλιο είναι:

Η αμοιβή

των νέων έως 25 ετών. Σύμφωνα με τον νέο νόμο θα αμείβονται με μισθό των 510 ευρώ, ανεξάρτητα με την προϋπηρεσία που έχουν, τις σπουδές και την οικογενειακή κατάσταση.

Τι μεταβολές θα μπορούν να επέλθουν στις εργασιακές σχέσεις κατά την περίοδο της μετενέργειας (Έως τις 14 Μαΐου).

Η αποσαφήνιση για τη μείωση του μισθού κατά 22%, η οποία θα γίνεται μονομερώς από τον εργοδότη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου. Επίσης η κατάργηση των επιπλέον επιδομάτων, πέραν αυτών των σπουδών, επικίνδυνης εργασίας, τέκνων και προϋπηρεσίας, που προβλέπονται από πολλές κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει την άμεση μείωση των μισθών πολλών εργαζομένων πάνω  του 22%.

Ένα παράδειγμα είναι ότι αν αμείβετε ένας εργαζόμενος με το βασικό μισθό που προβλέπεται σήμερα από την κλαδική σύμβαση, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να  μειώσει το μισθό κατά  22%, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου και ο οποίος θα προσαυξάνεται μόνο από τα 4 βασικά επιδόματα που διασώζονται και εφόσον ο εργαζόμενος τα δικαιούται.

Keywords
Τυχαία Θέματα