Δεν κομίζει πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο Νίμιτς

Μετά τις επαφές στα Σκόπια, έρχεται Τετάρτη στην Αθήνα.

Χωρίς πρόταση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έρχεται στην Αθήνα ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος είχε σήμερα κύκλο επαφών για το ζήτημα στα Σκόπια.

«Υποβάλλω

προτάσεις, μόνο όταν πιστεύω ότι είναι χρήσιμο. Ως εκπρόσωπος του ΟΗΕ δεν υποβάλλω προτάσεις, αν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Νίμιτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ του ανέπτυξε τις θέσεις της και εξέφρασε τη βούλησή της «για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και για εποικοδομητική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις».

«Θα μεταφέρω τις θέσεις αυτές στην ελληνική κυβέρνηση, στις συναντήσεις που θα έχω στην Αθήνα την Τετάρτη και από εκεί και πέρα θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα» πρόσθεσε. Επισήμανε ακόμη ότι το ζήτημα της ονομασίας απασχολεί τη διεθνή κοινότητα, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και σχετίζεται με την περιοχή και την ασφάλεια.

Ερωτηθείς εάν προτίθεται να καταθέσει νέα πρόταση εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τον Μάιο στο Σικάγο, ο κ. Νίμιτς απάντησε ότι δεν θέτει ποτέ χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις. Σε άλλη ερώτηση για το αν η χώρα μπορεί να καταστεί μέλος διεθνών οργανισμών με την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι η χώρα είναι ήδη μέλος του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών υπό την προσωρινή ονομασία.

«Το θέμα αυτό εξαρτάται από τους ίδιους τους διεθνείς οργανισμούς και όχι από εμένα και ως εκ τούτου δεν έχω να σας απαντήσω κάτι περισσότερο» συμπλήρωσε.

Κληθείς ακόμη να διευκρινίσει εάν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα αφορούν και ζητήματα εθνικής ταυτότητας, ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται αποκλειστικά για το ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι τα ζητήματα εθνικής ταυτότητας είναι θέμα του κάθε λαού και δεν είναι δική του δουλειά να καθορίζει την ταυτότητα λαών.

Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αναφορικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Την Τετάρτη, ο κ. Νίμιτς θα έχει συναντήσεις στην Αθήνα με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα