«Πάνοπλη» η Ελλάδα στις Βρυξέλλες για τη νέα δανειακή σύμβαση

Κρίσιμες διαβουλεύσεις σήμερα στις Βρυξέλλες, εν όψει της απογευματινής συνεδρίασης του Eurogroup. Σε πολιτικό επίπεδο, οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να δώσουν το «πράσινο φως» στο συνολικό πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο σε μέρος αυτού. Ωστόσο, σε τεχνικό επίπεδο συζητούνται το ζήτημα της ενίσχυσης της εποπτείας και λεπτομέρειες για τον ειδικό λογαριασμό, μέσω του οποίου η Ελλάδα

θα αποπληρώνει το χρέος της.

«Αγκάθι» στην έγκριση του πακέτου φαίνεται να αποτελεί η στάση της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, που επιμένουν στην πλήρη δημοσιονομική πειθαρχία, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Οκτωβρίου, καθώς και στη μείωση του ελλείμματος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Το θέμα απασχόλησε την Κυριακή τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που μετέβη ακολούθως στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και κυβερνητικών στελεχών.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι βασικός λόγος της μετάβασης του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αποτελεί η πιθανότητα να προκύψει η ανάγκη να ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα και απαιτείται να υπάρχει δυνατότητα άμεσης και σε βάθος συνεννόησης μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Τόνιζαν επίσης ότι μπορεί να υπάρχει μια τελική συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης και της πλευράς των ιδιωτών πιστωτών για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Υπάρχουν όλα τα στοιχεία για την επίτευξη συμφωνίας, ώστε η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία τον επόμενο μήνα, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονμομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουάν, ενώ αισιόξοξη για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup εμφανίστηκε και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ.

Πάντως, η ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας προανήγγειλε ότι «θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις για τους μηχανισμούς ελέγχου». Όπως είπε, το νέο πακέτο βοήθειας είναι «πάνω απ’ όλα πολύ αυστηρά συνδεδεμένο με τις προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιήσουν οι Έλληνες».

Από την πλευρά του, o Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel, τόνισε ότι η ευρωζώνη δεν θέτει νέους όρους για τη βοήθεια και επανέλαβε ότι είναι απαραίτητο η Ελλάδα να δώσει «επαρκείς εγγυήσεις ότι θα εφαρμόσει αυτούς που έχουν συμφωνηθεί, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών».

Keywords
Τυχαία Θέματα