Δέσμευση Σαμαρά και για τη «μετά Παπαδήμο» εποχή ζητούν οι Βρυξέλλες

Με τις «κατάλληλες αλλαγές» και εφόσον απευθυνθεί στα «πρόσωπα που πρέπει», η επιστολή του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, καλύπτει τα αιτήματα των Ευρωπαίων, όπως αναφέρουν πηγές των Βρυξελλών.

Την επιστολή ο κ. Σαμαράς την απέστειλε στους ομολόγους του, του Ευρωπαϊκού

Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), μεταξύ των οποίων η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Φιγιόν, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σε αυτήν, ο πρόεδρος της ΝΔ εξηγεί την επιλογή του να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Στην επιστολή ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας «συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι «ο νέος πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί να εκπληρώσει αυτό το έργο. Η ΝΔ δεσμεύεται να στηρίξει το νέο πρωθυπουργό. Η ΝΔ είναι σταθερά προσηλωμένη στην επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη».

«Η ΝΔ υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους. Επίσης, υποστηρίζει «εργαλεία» που ήδη εφαρμόζονται (αν και ανεπιτυχώς), και ειδικότερα την περικοπή των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας» συμπληρώνει ο κ. Σαμαράς.

Όπως σημειώνει την Τρίτη η εφημερίδα Τα Νέα, ουσιαστικά, αυτό που ζητείται πλέον από τον πρόεδρο της ΝΔ, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης, είναι να καταστήσει σαφές ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει αφορούν και την μετά τον Λουκά Παπαδήμο εποχή, δηλαδή και μετά τις εκλογές.

Και αυτό διότι στην επιστολή προς το ΕΛΚ, ο κ. Σαμαράς αποφεύγει να δεσμευθεί ρητά για την υλοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης έως το 2015.

Μάλιστα, στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει ότι, μόλις η «μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου» ολοκληρώσει την αποστολή της, θα πρέπει να «τροποποιηθούν συγκεκριμένες πολιτικές», προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα