Δραματική έκκληση Κίττα για εξομάλυνση της κατάστασης με τα φάρμακα

Έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις για προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης με τα φάρμακα των καρκινοπαθών απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας.

«Έχουμε έναν άρρωστο και ο άρρωστος είναι η οικονομία της χώρας μας. Εδώ καλούνται οι γιατροί, οι γιατροί είναι τα κόμματα. Άλλος προτείνει χημειοθεραπεία, άλλος προτείνει χειρουργική επέμβαση. Εμείς είμαστε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, οι νοσοκόμες, θεραπεύουμε και τον κρατάμε στη ζωή…

Με ποια τακτική θα χειρουργηθεί θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός που είναι αυτή την στιγμή ο ασθενής. Εάν υπάρχουν διαφωνίες πρέπει να συμφωνήσουν οι γιατροί

γιατί ο άρρωστος δεν μπορεί να αντέξει για πολύ…», προειδοποίησε ο Χρήστος Κίττας, υπηρεσιακός υπουργός υγείας, μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ANT1.

Τόνισε επίσης ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε από την Τετάρτη και έως τις εκλογές να μην υπάρξει πρόβλημα με τα φάρμακα. Ο κ. Κίττας υπογράμμισε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση μαζεύει ευρώ – ευρώ τα χρήματα για να εξοφλήσει τις εταιρίες και απηύθυνε έκκληση και προς τους φαρμακοποιούς να εξυπηρετούν εκείνους που πάσχουν. «Να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε καλύτερο» ζήτησε ο κ. Κίττας.

Σήμερα, Τρίτη, στο υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματισθεί σύσκεψη ώστε να οριστικοποιηθούν τα ποσά θα που διατεθούν σε προμηθευτές, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, σε εργαζόμενους ιατρούς, φυσικοθεραπευτές και νοσοκομεία.

Σε τηλεφωνική παρέμβασή του στην ίδια εκπομπή του Ant1, ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι τα προβλήματα προκαλούνται από την στάση «ορισμένων εταιρειών όπως η ελβετική Roche που απαιτούν να πληρώνονται μετρητοίς» και συμπλήρωσε: «Επίσης σε ορισμένες ιδιωτικές κλινικές στέλνουν τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία να πάρουν το φάρμακό τους και να επιστρέψουν να κάνουν την θεραπεία».

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι μια πολιτική κυβέρνηση θα είχε τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει τα προβλήματα με μεγαλύτερη επιτυχία σημειώνοντας: «Λόγου χάρη όταν μια ιδιωτική κλινική δημιουργεί πρόβλημα να την απειλήσει ότι θα διακοπεί η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και τότε θα αναγκαζόταν να υποχωρήσει…».

Εξασφαλίστηκαν φάρμακα για ένα μήνα

Βρέθηκαν τα 30 εκατ. ευρώ από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την αγορά των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων που προορίζονται για τη θεραπεία σοβαρών ή ανίατων παθήσεων. Μόνο που τα χρήματα αυτά καλύπτουν προσωρινά το πρόβλημα, μέχρι και τη σύγκληση της νέας Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Ύστερα από συμφωνία του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας Χρήστου Κίττα με συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες, οι καρκινοπαθείς θα εξυπηρετούνται πλέον κανονικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών (μέσω του ΕΟΠΥΥ).

Με δεδομένο όμως ότι η μέση μηνιαία δαπάνη του συστήματος υγείας για τα ογκολογικά φάρμακα των Ελλήνων ασθενών είναι περίπου 17 εκατ. ευρώ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ποσό που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μόνο έναν μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα