Εγκαταλείπουν την Ελλάδα -και- οι Αλβανοί;

Άρθρο του Economist για τις ευρύτερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας…

Ανήσυχοι είναι οι Αλβανοί στη βόρεια Ελλάδα και, εξαιτίας της κρίσης, ετοιμάζονται να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους. Αυτό αναφέρει άρθρο του Economist, το οποίο θα δημοσιευτεί στην έντυπη έκδοσή του στις 14 Ιανουαρίου.

Το δημοσίευμα ξεκινά, περιγράφοντας μια χαρακτηριστική εικόνα:

Αλβανοί μαθητές έξω από το σχολείο της Θεσσαλονίκης μιλούν ελληνικά, καθώς δεν έχουν πάει ποτέ στην πατρίδα τους, ενώ οι γονείς τους μιλούν αλβανικά.

Τώρα όμως η κρίση τους αναγκάζει στο να γυρίσουν στην Αλβανία. Μάλιστα, όπως αναφέρει το άρθρο, αρκετοί Αλβανοί έχουν ήδη μεταφέρει τις οικονομίες τους σε τράπεζες στην Αλβανία, φοβούμενοι για το τι θα γίνει, εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ.

Παράλληλα, δεν είναι λίγες και οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν πάει στην Αλβανία, στην οποία δουλεύουν εκεί έμπιστα άτομα αλβανικής καταγωγής, με τα οποία συνεργάζονταν οι Έλληνες εργοδότες, όταν ήταν ακόμα στη χώρα μας.

Μεταξύ άλλων, το άρθρο αναφέρει πως η τελευταία απογραφή στην Αλβανία έδειξε ότι ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 7,7% μέσα σε μια δεκαετία και πως περίπου 1,4 εκατομμύρια Αλβανοί έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα μέσα στα τελευταία 20 χρόνια.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο αναμένεται να αλλάξει, αφού η ανεργία αναγκάζει τους Αλβανούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να καταγράφουν πόσοι Αλβανοί επαναπατρίστηκαν και οι Αρχές της Αλβανίας από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι είναι πολύ λίγοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα