«Εκτόξευση» των αντικειμενικών αξιών μετά τις εκλογές

Νέο σύστημα υπολογισμού τους θα κληθεί να υιοθετήσει η νέα κυβέρνηση από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών θα κληθεί να υιοθετήσει η νέα κυβέρνηση τον ερχόμενο Ιούνιο, όπως επιτάσσει το μνημόνιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να υιοθετήσει

ένα νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες πλέον θα προσδιορίζονται με «πιλότο» τη βάση δεδομένων της Τράπεζας της Ελλάδος, που ενημερώνεται με στοιχεία συναλλαγών από τις εμπορικές τράπεζες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν πως το νέο σύστημα θα οδηγήσει:

- Σε αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών για κατοικίες (διαμερίσματα και μονοκατοικίες). Παρότι οι αγοραίες τιμές έχουν υποχωρήσει από 7,5% έως 24,5% από το 2008 μέχρι σήμερα, στις περισσότερες των περιπτώσεων παραμένουν ακόμη σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των αντικειμενικών. Η άνοδος των αντικειμενικών θα είναι μεγαλύτερη στις περιοχές όπου καταγράφεται μικρή μείωση των αγοραίων τιμών.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως η μείωση των τιμών την τελευταία τετραετία είναι χαμηλότερη του 10% σε περιοχές όπως η Αργυρούπολη, το Ελληνικό, η Νέα Σμύρνη, το Παλαιό Φάληρο, ο Διόνυσος, η Πεντέλη, η Δροσιά, η Κηφισιά κ.ά. Σε αυτές θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθούν οι αντικειμενικές.

- Σε μειώσεις των αντικειμενικών για εμπορικά ακίνητα, όπου οι αγοραίες τιμές έχουν σημειώσει καθίζηση, εξαιτίας και της συρρίκνωσης της καταναλωτικής ζήτησης.

Η άνοδος των αντικειμενικών τιμών στις κατοικίες θα επιφέρει μπαράζ πρόσθετων επιβαρύνσεων σε φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα και υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αναλογικά θα αυξηθούν το έκτακτο τέλος ακινήτων, το ΤΑΠ, ο φόρος μεταβίβασης, οι φόροι κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, τέλη και δικαιώματα που καταβάλλονται σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους και τα έξοδα υποθηκοφυλακείου.

Η τρόικα αρχικά είχε προτείνει μια οριζόντια αύξηση των αντικειμενικών της τάξης του 25%, ενώ, έπειτα από διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο, στο τελικό κείμενο του μνημονίου τονίζεται πως «μέχρι τον Ιούνιο, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς».

Σημειώνεται ότι πιθανότατα την Πέμπτη θα δοθούν στη δημοσιότητα οι προτάσεις της επιτροπής, η οποία τις τελευταίες ημέρες συνεργάζεται και με κλιμάκια του ΔΝΤ και της Ομάδας Δράσης της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα