Ένταση στην Ολομέλεια της Βουλής – Πέταξαν στον Ευ. Βενιζέλο τον τόμο του νέου μνημονίου

Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται η νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.

Προς στιγμή η συνεδρίαση βγήκε εκτός ελέγχου όταν ο Υπουργός Οικονομικών επιχειρούσε να αναλύσει τις συνέπειες της ενδεχόμενης μη ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης,

η ΚΟ του ΚΚΕ εξηγέρθη ενώ ο βουλευτής Γιώργος Μαυρίκος εκτόξευσε εναντίον του κ. Βενιζέλου τον τόμο του νομοσχεδίου 700 σελίδων.

Η κίνηση αυτή πυροδότησε ένταση άνευ προηγουμένου, με τον υπουργό Οικονομικών να μιλά για «τραμπουκισμό, βία, ακραίο και χυδαίο λαϊκισμό». «Πρέπει ο καθένας αντιληφθεί ότι το δίλημμα είναι αν με θυσίες θα σώσουμε τη χώρα ή αν με κρίση και διάλυση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού θα οδεύσουμε προς την καταστροφή.

Το δίλημμα είναι θυσίες ή ακόμη μεγαλύτερες θυσίες, αφάνταστα μεγαλύτερες» είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε: «αν πιστεύετε ότι θα οδηγήσετε τη διαδικασία σε αδιέξοδο και θα τιμωρήσετε την τρόικα και το ΔΝΤ, είστε γελασμένοι. Τιμωρείτε μόνο το λαό. Τον οδηγείτε στην καταστροφή».

Η διαδικασία στην Ολομέλεια άρχισε στις 14:30 και επί μία ώρα ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος επιχειρούσε να οριστικοποιήσει τους όρους της συζήτησης που θα ακολουθούσε με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων και τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, Αναστασίας Κλαυδιανού, Χρίστου Γκόκα και Άννας Βαγενά που παίρνουν την θέση των παραιτηθέντων Δημήτρη Βαρβαρίγου, Παύλου Στασινού και Πέμης Ζούνη.

Η αρχή της συνεδρίασης έγινε με την κατάθεση του αιτήματος εκ μέρους της ΚΟ του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία αυξημένης πλειοψηφίας (180 ψήφοι) ενώ δεν αποκλείεται να κατατεθεί αίτημα αντισυνταγματικότητας του ν/σ καθώς η νομική υπηρεσία της Βουλής έχει εκφράσει ενστάσεις για ορισμένες διατάξεις

Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων τελούν υπό μεγάλη πίεση, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, ενώ αρκετοί βουλευτές επιμένουν ότι ακόμη κι έτσι θα καταψηφίσουν, αντιπαραβάλλοντας θέμα συνείδησης.

Η διάρκεια της συζήτησης σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεν μπορεί να ξεπερνά τις 10 ώρες οπότε η ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 τα μεσάνυχτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα