Εντείνονται οι ανησυχίες των διεθνών οίκων για το εκλογικό αποτέλεσμα

«Ορατό το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ».

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι ξένοι οίκοι σχετικά με την πολιτική κατάσταση και τις εκλογές σύμφωνα με εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν.

Ειδικότερα η UBS αναφέρεται σε πιθανό κίνδυνο μη καταβολής της επόμενης δόσης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνοντας ότι η όποια νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα μέσα σε διάστημα μόλις

ενός μήνα.

Η UBS αναφέρεται σε δύο βασικούς κινδύνους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ο πρώτος είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης με βασικό σενάριο το συνασπισμό ΠΑΣΟΚΝέα Δημοκρατία Στην έκθεση, όμως, αναφέρεται ότι βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων αυτό το σενάριο δεν είναι πλέον τόσο βέβαιο και υπάρχει ενδεχόμενο νέων εκλογών στις 10 Ιουνίου. Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά σε νέες περικοπές ύψους 3 δισ. ευρώ άμεσα και επιπλέον 12 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014

Τη μη δεδομένη επίτευξη πλειοψηφίας των ΠΑΣΟΚΝΔ σημειώνει και η BofA/Merrill Lynch ως το πλέον αρνητικό σενάριο. Ο οίκος βλέπει ότι μια κακή κατάσταση στην Ελλάδα θα επηρεάσει το ευρώ και το σύνολο των χωρών, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να βγει η χώρα από το ευρώ.

Επίσης σύμφωνα με την Credit Suisse λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, η έκβαση παραμένει αβέβαιη με τη στήριξη για τα δύο κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, ενώ τα ποσοστά των αναποφάσιστων και των «ψήφων αντίδρασης», παραμένουν πολύ υψηλά.

Η Merrill Lynch από την πλευρά της βλέπει ισχυρό ρίσκο πολιτικής παράλυσης στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου και τονίζει ότι οι δύο κύριες δυνάμεις που στηρίζουν το πρόγραμμα των προσαρμογών, απέχουν από το να αποκτήσουν αυτοδυναμία. Επιπλέον, μια συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, θα ακολουθήσουν εκλογές σε ένα μήνα και ύστερα κι άλλες, μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση. Ο οίκος εκτιμά ότι το ελληνικό πρόβλημα απέχει πολύ ακόμη από την επίλυσή του, αλλά το νέο πρόγραμμα κερδίζει χρόνο για την Ελλάδα. Ωστόσο, η πολιτική αστάθεια μετά τις εκλογές μπορεί να οδηγήσει στο “worst case” σενάριο που περιλαμβάνει πιθανώς και την έξοδο από την Ευρωζώνη.

Η JP Morgan σε ανάλυσή της τονίζει πως υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για την έκβαση των ελληνικών εκλογών και για το εάν θα είναι πιθανό να σχηματιστεί ένας σταθερός συνασπισμός. Προσθέτει ακόμη ότι παρά τις διαβεβαιώσεις από τα κύρια κόμματα για την αφοσίωσή τους στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, κάποια επαναδιαπραγμάτευση μετά τις εκλογές θεωρείται πιθανή.

Ωστόσο οποιεσδήποτε κινήσεις σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να θεωρούνται περιορισμένες. Αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το βασικό ζήτημα είναι η εφαρμογή, όταν ισχυρά συμφέροντα θα αντιστέκονται στις αλλαγές. Για αυτό, η JP Morgan καταλήγει ότι η πιο πιθανή περιοχή για επαναδι

Keywords
Τυχαία Θέματα