Έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στη Συρία

Πάνω από 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Εντείνεται η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τη Συρία την ώρα που η βία στη χώρα κλιμακώνεται επικίνδυνα, με τις φωνές για ανάληψη αποφασιστικής δράσης εναντίον του καθεστώτος Άσαντ να αυξάνονται.

Είναι ώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να περάσει σκληρά μηνύματα, κυρώσεις βάσει του Αρθρου 7 του Χάρτη του ΟΗΕ, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Υπενθυμίζεται

το Αρθρο 7 ανοίγει το δρόμο για ανάληψη ακόμη και στρατιωτικής δράσης, εάν οι άλλες κυρώσεις -διπλωματικές και οικονομικές- αποδειχθούν ανεπαρκείς.

Ο Κάμερον είπε ακόμη ότι η ώρα για την αποχώρηση του Ασαντ έχει φθάσει και ότι αν παραμείνει θα υπάρξει εμφύλιος πόλεμος.

Τον τερματισμό της αιματοχυσίας ζήτησε ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, ο οποίος κάλεσε επίσης τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλάβουν αποτελεσματική δράση απέναντι στην κλιμάκωση της κρίσης. Από την Κίνα, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη, εξέφρασε την ανησυχία του «για τη συνεχιζόμενη χρήση βαρέων όπλων από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Δαμασκού, εναντίον πολιτών, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα».

Καταδίκασε επίσης έντονα τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Δαμασκό, κατά την οποία σκοτώθηκαν ο σύρος υπουργός ’μυνας και ο γαμπρός του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.

O ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Κόφι Ανάν, κάλεσε τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ «να ενωθούν» και «να δράσουν με τρόπο συντονισμένο και δυνατό», ώστε να τερματιστεί η φονική βία στη Συρία και να διευκολυνθεί η πολιτική μετάβαση.

«Τα συμβάντα της φονικής βίας στη Συρία σήμερα αναδεικνύουν τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει η ανάληψη δράσης με τρόπο αποφασιστικό από τις παγκόσμιες δυνάμεις στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ» επισήμανε ο Κ.Ανάν.

Στο μεταξύ μαίνονται οι μάχες μεταξύ ανταρτών και του τακτικού συριακού στρατού στη Δαμασκό. Από τα χθεσινά βίαια επεισόδια στη Συρία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, 214 άνθρωποι, ανάμεσά τους 124 πολίτες, 62 στρατιώτες και 28 αντάρτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων σ’ ολόκληρη τη χώρα. Στα θύματα δεν συμπεριλαμβάνονται οι τρεις Σύροι αξιωματούχοι που σκοτώθηκαν στη χθεσινή επίθεση στη Δαμασκό.

Οι βίαιες συγκρούσεις, που ξεκίνησαν πριν τέσσερις ημέρες, εξακολουθούσαν να μαίνονται μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης στις συνοικίες Μιντάν, Χάτζαρ αλ Άσουαντ, Τζόμπαρ και Κάφαρ Σούσε της συριακής πρωτεύουσας, τις οποίες υπερασπίζονται Σύροι εξεγερμένοι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Στρατιωτικά ελικόπτερα βομβάρδιζαν τις συνοικίες Μέζε, Τζόμπαρ, Κάφαρ Σούσε και Τάνταμουν.

Μάχες διεξάγονταν επίσης στην Χάλεντ μπιν αλ Ουάλιντ, μεγάλη οδική αρτηρία της Δαμασκού που οδηγεί στο κέντρο της πόλ

Keywords
Τυχαία Θέματα