Ευρωπαϊκή ανησυχία για τις εκλογές στην Ελλάδα και τον «αμφιλεγόμενο» Σαμαρά

Στην ανησυχία των Ευρωπαίων για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας στην Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, για απαρέγκλιτη πορεία των μεταρρυθμίσεων μετά τις εκλογές, αναφέρονται την Πέμπτη οι Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη παράγοντες της ΝΔ, υποστηρίζει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η εξασφάλιση έστω μιας οριακής

πλειοψηφίας -μολονότι ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να μιλά για αυτοδυναμία.

Οι Financial Times μάλιστα κάνουν λόγο και για διαρροές από συνεργάτες του απερχόμενου πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, όσον αφορά στη δημοσιοποίηση της λίστας δεσμεύσεων που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση.

Στο ίδιο δημοσίευμα της γνωστής οικονομικής εφημερίδας, αναφέρεται ότι ο κ. Σαμαράς υπόσχεται πως θα κάνει αλλαγές στο Μνημόνιο, ενώ την ίδια ώρα επιχειρεί να καθησυχάσει τους φόβους των Βρυξελλών ότι η κυβέρνηση του θα επιχειρήσει να το επαναδιαπραγματευτεί. Όλα αυτά, φυσικά, σε περίπτωση που εκλεγεί.

Η εφημερίδα αναφέρει, χαρακτηριστικά, ότι απουσιάζει το χρονοδιάγραμμα για τις δραστικές μειώσεις στη φορολογία, κάτι που αποτελεί βασική εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλοί υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι εξαιτίας της «αμφιλεγόμενης», όπως την αποκαλούν, στάσης του ηγέτη της ΝΔ αναφορικά με τη δημόσια στήριξη της συμφωνίας.

Έντονη είναι κατά την εφημερίδα και η αγωνία των Βρυξελλών για το ενδεχόμενο τα δύο μεγάλα κόμματα να μην μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, θα έχει ελάχιστο πεδίο ελιγμών. Το ΔΝΤ, μάλιστα, απειλεί να αναστείλει τη χρηματοδότηση ακόμα και από το επόμενο τρίμηνο, αν αντιληφθεί καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα