Για «απόλυτη σύγκλιση» με τους πολιτικούς αρχηγούς μιλά ο πρωθυπουργός

«Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μετά την κυριακάτικη σύσκεψη με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ,

τονίζοντας ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής διαδικασίας για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση είναι προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Παπαδήμος επανέλαβε πως, σε περίπτωση αποτυχίας σε ό,τι αφορά το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας, ενώ σημείωσε πως οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες, καθώς οι δανειστές της χώρας ζητούν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους.

Κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σημείωναν πως «η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και διαπιστώθηκε η σύγκλιση στα κυριότερα θέματα της διαπραγμάτευσης, η οποία εκτιμήθηκε από όλους ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη και σκληρή».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων είναι ενισχυτικός παράγοντας της διαπραγμάτευσης, καθώς αυξάνει την αξιοπιστία της χώρας και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για στήριξη «αλά καρτ». Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης, αλλά και το δανειακό πρόγραμμα και το PSI, καθώς επίσης και κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία πέραν της προαναφερθείσας ατζέντας.

Οι ίδιοι κύκλοι της Ιπποκράτους ανέφεραν ότι στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκαν όλα τα θέματα και ο κ. Παπανδρέου επισήμανε την ανάγκη προστασίας των μισθωτών, ενώ επανέλαβε πως είναι απαράδεκτη η άποψη για τοποθέτηση επιτροπείας στην ελληνική οικονομία.
Την ανάγκη να υπάρξει διαπραγμάτευση με όλους τους εμπλεκόμενους και βεβαίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά τη σύσκεψη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από πηγές της λεωφόρου Συγγρού, ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι τα όποια μέτρα ληφθούν, δεν θα πρέπει να προκαλούν μεγαλύτερη ύφεση και ότι, αντίθετα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε κατά της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού, αφού ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλέσει μεγαλύτερη ύφεση. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δεχθεί πάγωμα των μισθών και των ωριμάνσεων, εφόσον συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι. Πάντως, αρνήθηκε πρόταση του κ. Παπανδρέου να διαπραγματευθούν τα κόμματα με τους κοινωνικούς εταίρους για τα ανοικτά εργασιακά ζητήματα.

Τάχθηκε επίσης κατά της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και αντιπρότεινε μία σειρά από ισοδύναμα μέτρα, που θα έχουν το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα, όπως υποστήριξε, με την περικοπή. Μεταξύ αυτών ανέφερε:

- Οι προσλήψεις στο Δημόσιο από ένα προς πέντε να γίνουν ένα προς δέκα

- Παράλληλα, μεγαλύτερη μείωση στις προσλήψεις συμβασιούχων στο Δημόσιο από το 10% σε 20%

- καθολική εφαρμογή της

Keywords
Τυχαία Θέματα