Μια ανάσα από τη συμφωνία για το «κούρεμα» του χρέους

Ένα βήμα από την τελική συμφωνία βρίσκεται το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.  Ο υπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα «σκληρές» τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, θα έχει κλείσει και το θέμα υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης.

Οι ομολογιούχοι αποδέχονται πλέον να μειωθεί

το μεσοσταθμικό επιτόκιο 30ετίας για τα νέα ομόλογα στην περιοχή του 3,65%-3,7%, καθώς και την απαίτηση του επίσημου τομέα να μην υπερβαίνει το επιτόκιο κλιμακούμενο το 3% έως το 2020. Την ίδια στιγμή, οι συζητήσεις έχουν περιοριστεί μόνο σε τεχνικής φύσεως ζητήματα.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσει η συμφωνία για το PSI «επί της αρχής» μέχρι την Κυριακή το απόγευμα. Η ίδια πηγή σημείωσε ότι η ΕΕ δεν θα καλύψει πιθανό κενό χρηματοδότησης της χώρας μετά το δεύτερο πακέτο, αλλά «υπάρχουν άλλοι τρόποι».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, καθώς, μιλώντας στο 42ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, δήλωσε: «Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας προς τον ιδιωτικό τομέα. Αν όχι σήμερα, τότε κατά το Σαββατοκύριακο ή το αργότερο μέχρι το βράδυ της Τρίτης».

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, εξέφρασε την πεποίθησή πως επίκειται μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές της, καθώς οι τράπεζες είναι έτοιμες να δεχθούν «απώλειες σχεδόν 70%».

«Όπως και να το κάνουμε, οι απώλειες που αποδεχόμαστε είναι 70%» δήλωσε από το Φόρουμ του Νταβός. «Καθένας πρέπει τώρα να προσφέρει τη συμβολή του και μετά θα δούμε. Όμως, είμαι πεπεισμένος πως θα φτάσουμε σε μια λύση» πρόσθεσε. Στις 30 Σεπτεμβρίου η Deutsche Bank κατείχε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ ελληνικού χρέους, που έχει ήδη υποτιμηθεί σχεδόν στο 50% της ονομαστικής αξίας του στους λογαριασμούς της.

Η συμφωνία αυτή θα πρέπει όμως να είναι φιλόδοξη και να εξασφαλίσει ότι το σύνολο του ελληνικού χρέους θα υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ της Ελλάδας μέχρι το 2020, όπως έχει ήδη απαιτήσει το ΔΝΤ, προειδοποίησε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συμμετείχε στην ίδια συζήτηση με τον Όλι Ρεν στο Νταβός.

Στις συνθήκες αυτές, ο πρόεδρος του Eurogroup, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως τα κράτη πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει «να παραγράψουν ένα μέρος του ελληνικού χρέους», όπως οι ιδιωτικές τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα