Για δυνατότητα αφαίρεσης του ποσού της ανακεφαλαιοποίησης από το χρέος μίλησε ο Κ. Παπούλιας

Την ανάγκη υιοθέτησης «των αναγκαίων προσαρμογών στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, χωρίς μονομερείς ενέργειες» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Αναφερόμενος στην απόφαση των «27» για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ΕSM), κάτι που σημαίνει

πως πλέον δεν θα διογκώνεται το χρέος των χωρών, έκανε μία πολύ σημαντική επισήμανση που αφορά την Ελλάδα, η οποία έχει ήδη συνάψει συμφωνία για τις τράπεζές της, με το παλιό όμως σύστημα, που επιβαρύνει το χρέος της.

Όπως είπε ο κ. Παπούλιας, δίνεται μελλοντικά η δυνατότητα αφαίρεσης από το δημόσιο χρέος αντίστοιχων κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εφόσον προχωρήσει κανονικά η εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος.

Υπενθυμίζεται πως, στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, έχει προβλεφθεί ποσό έως 48,8 δισ. ευρώ για την στήριξη των τραπεζών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ακόμη πως κατά τη διάρκεια της Συνόδου επισήμανε τον επείγοντα χαρακτήρα της ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων, γιατί η Ελλάδα, όπως είπε, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Τόνισε ακόμη ότι «με τη νέα κυβέρνηση που εξέλεξε», η χώρα μας απέδειξε ότι «έχει τη βούληση να προωθήσει αλλαγές δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικού χαρακτήρα, ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δήλωσή του στη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Ο κ. Κεδίκογλου διευκρίνισε πάντως ότι «δεν πρόκειται για ήττα της Γερμανίας» και πρόσθεσε: «Όλοι μαζί κερδίζουμε ή χάνουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα