Γιόακιμ Γκάουκ: Ο «εκλεκτός» του λαού αναλαμβάνει προεδρικά καθήκοντα στη Γερμανία

Μετά την παραίτηση του Κρίστιαν Βουλφ, τον οποίο η Μέρκελ είχε προκρίνει, πριν από δύο χρόνια, έναντι του ιδίου.

Την επιλογή του Γιόακιμ Γκάουκ, υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων κατά την προεδρική εκλογή του 2010, ως κοινού υποψηφίου όλων των κομμάτων για το αξίωμα του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας, ανακοίνωσε η καγκελάριος της χώρας, Άνγκελα Μέρκελ.

Έπειτα από διαβουλεύσεις δύο ημερών, οι Χριστιανοδημοκράτες

υπέκυψαν στην πίεση τόσο της αντιπολίτευσης όσο και τους δικού τους εταίρου, των Ελεύθερων Δημοκρατών, οι οποίοι πρόκριναν τον 72χρονο κ. Γκάουκ, θεολόγο και ακτιβιστή επί των ημερών της Ανατολικής Γερμανίας, ως αντικαταστάτη του Κρίστιαν Βουλφ. Η κυρία Μέρκελ, ανακοινώνοντας το όνομά του, έκανε λόγο για έναν «δάσκαλο της δημοκρατίας, που μπορεί να μας δώσει σημαντική ώθηση για τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο».

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι, πριν από δύο χρόνια, ήταν εκείνη που είχε επιλέξει για τη θέση του προέδρου τον ευνοούμενό της, Κρίστιαν Βουλφ, αφήνοντας εκτός νυμφώνος τον σαφώς δημοφιλέστερο Γκάουκ.

Η εκλογή του νέου προέδρου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από το Κοινοβούλιο το αργότερο μέχρι τις 18 Μαρτίου.

Ο κ. Γκάουκ έχει σημαντικό παρελθόν ως ακτιβιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων και, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα, συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των περισσότερων Γερμανών.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από την εφημερίδα «Bild am Sonntag», δείχνει ότι ο υπερκομματικός Γκάουκ συγκεντρώνει το 54% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, παρότι δεν έχει θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

Ο 72χρονος ήταν ενεργό μέλος της αντιπολίτευσης υπό το κομμουνιστικό καθεστώς της ανατολικής Γερμανίας και επέβλεπε τα αρχεία της Στάζι μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ότι οι περισσότεροι Γερμανοί επιθυμούν ο τέως πρόεδρος να παραιτηθεί από το δικαίωμα σύνταξής του. Το 78% των ερωτηθέντων θέλει ο 52χρονος Βουλφ να αρνηθεί να λαμβάνει τα 199.000 ευρώ ετησίως, που είναι η σύνταξη ενός πρώην προέδρου.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιόακιμ Γκάουκ, Γερμανία,gioakim gkaouk, germania