Η πιο κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τη νέα δανειακή σύμβαση και το «κούρεμα» του χρέους

Μαραθώνια σύσκεψη την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των προέδρων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ υπό τον πρωθυπουργό για το δανειακό πρόγραμμα, την ώρα που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εντείνουν τις πιέσεις για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων από τη χώρα μας, επισείοντας μάλιστα τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Οι κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαράς

και Καρατζαφέρης πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου λίγο πριν τις 15:30. «Προσέρχομαι με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να επαναλάβω αυτά που είπε προ ημερών ο Γερμανός πρώην καγκελάριος Σμιτ» δήλωσε λακωνικά, προσερχόμενος στη σύσκεψη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο οποίος το Σάββατο είχε διαμηνύσει ότι δεν θα δεχθεί τελεσίγραφα.

Σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση του πρωθυπουργού και των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με την Τρόικα, κυβερνητικός παράγοντας υπογράμμισε ότι «η συμφωνία των αρχηγών δεν είναι αυτονόητη, αλλά είναι αναγκαία».

«Τα ερωτήματα που τίθενται στους αρχηγούς είναι πολύ συγκεκριμένα και πολύ δύσκολα και απολύτως υπαρξιακά. Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν δυσκολίες και εξαρτάται από το πώς εμείς θα διαχειριστούμε τα θέματα και το πώς θα ξανασυζητήσουμε με τους εταίρους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως έγινε γνωστό, στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν λίγο πριν τις 19:00 και τα υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ. Οι εκπρόσωποι του IIF βρίσκονται στην Αθήνα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, του αποκαλούμενου PSI.

Οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα συνεχίστηκαν νωρίτερα την Κυριακή σε αναζήτηση «χρυσής τομής» για το πακέτο των εργασιακών σχέσεων, το οποίο παραμένει το βασικό «αγκάθι» στις συζητήσεις. Λίγο μετά τις 15:00 οι εκπρόσωποι της Τρόικας εξήλθαν του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχαν συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο και τους υπουργούς Οικονομίας Ευάγγελο Βενιζέλο και Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.

Οι εκπρόσωποι της Τρόικας παραμένουν ανυποχώρητοι στην απαίτηση για ριζικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα (κατώτατος και 13ος-14ος μισθός, κλαδικές συμβάσεις-«μετενέργεια»), ενώ απαιτούν συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων, ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα, αλλά και περικοπές δαπανών σε ασφάλιση, υγεία και άμυνα.

Εν τω μεταξύ, σε προδημοσίευση συνέντευξής του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας το Μάρτιο, εάν οι μεταρρυθμίσεις, που απαιτούν οι πιστωτές, δεν πάνε καλά.

Keywords
Τυχαία Θέματα