Ισπανική κρίση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής «ασπίδας» στην ατζέντα του Eurogroup

Την ενίσχυση της «ασπίδας προστασίας» της ευρωζώνης, με την αύξηση των πόρων των ταμείων στήριξης, καθώς και η μεγάλη δημοσιονομική απόκλιση της Ισπανίας, την ώρα που η κρίση χρέους στην Ελλάδα δείχνει να περνάει σε δεύτερο πλάνο, είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις διήμερες συζητήσεις της άτυπης συνόδου των Eurogroup και Ecofin, που αρχίζει την Παρασκευή στην Κοπεγχάγη.

Η συζήτηση για την οικονομική ασπίδα προστασίας των αδύναμων χωρών έχει αρχίσει να ωριμάζει. Πρόκειται για έναν όρο που έθεσαν

οι χώρες G20 και το ΔΝΤ, προκειμένου να βάλουν περισσότερο το χέρι στην τσέπη για την ενίσχυση της ευρωζώνης σε περίπτωση ανάγκης. Στόχος είναι να αυξηθούν οι πόροι των δύο ταμείων Στήριξης, δηλαδή ο νέος μηχανισμός στήριξης (ESM), που θα λειτουργήσει από τον Ιούλιο του 2012 και το προσωρινό ταμείο (EFSF), σε 740-940 δισ. ευρώ. Η Κομισιόν προτείνει ένα συνολικό ποσό και για τους δύο μηχανισμούς, ύψους 940 δισ. ευρώ για ένα χρόνο και επανεξέταση του ποσού το καλοκαίρι του 2013. Η Γερμανία, όμως, προτείνει χαμηλότερο ποσό, που δεν υπερβαίνει τα 800 δισ. ευρώ.

Αυτό που ανησυχεί όλους είναι η κατάσταση στην Ισπανία, η οποία ενδέχεται να χρειαστεί πρόγραμμα στήριξης το 2012. Η ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι καλείται να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας από 8% σε 5,3% του ΑΕΠ, στόχος που για τους περισσότερους είναι αδύνατον να επιτευχθεί σε ένα χρόνο. Η Μαδρίτη θα ανακοινώσει σήμερα, την ημέρα που συνέρχονται οι υπουργοί στην Κοπεγχάγη, το νέο προϋπολογισμό αυστηρής λιτότητας για το 2012.

Στο Eurogroup δεν αναμένεται να γίνει συζήτηση για την Ελλάδα. Ωστόσο, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, πρόκειται να ενημερώσει τους εταίρους της ευρωζώνης για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, για τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα