Καθησυχαστικός ο υπουργός Υγείας σχετικά με την γρίπη

Καθησυχαστικοί όσον αφορά τα περιστατικά της γρίπης εμφανίστηκαν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος και οι επιστήμονες του κέντρου ελέγχου ειδικών λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 17 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, από τους οποίους οι 13 συνέβησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Οι

επιστήμονες χαρακτηρίζουν πάντως χαμηλά τα επίπεδα της γρίπης που καταγράφονται φέτος στην Ελλάδα και ενδεικτικά είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία φέτος χρειάστηκε συνολικά 72 ασθενείς να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ, ενώ πέρυσι είχαν φθάσει τους 355. Οι θάνατοι ήταν πολύ περισσότεροι καθώς συνολικά 149 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Οι ειδικοί εφιστούν πάντως την προσοχή σε όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα και δεν έχουν εμβολιαστεί.
Τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν φέτος στην Ελλάδα είναι ο υπότυπος Α(Η3Ν2) και ο τύπος Β(Yamagata).

Ο περυσινός πανδημικός ιός Η1Ν1 έχει σχεδόν εξαφανιστεί, αφού από τα 620 δείγματα που εστάλησαν για ανάλυση μόνο ένα βρέθηκε θετικό.

Όπως ανέφεραν όμως οι ειδικοί στη συνέντευξη Τύπου, ο φετινός υπότυπος Α, που είναι δυνατόν να προκαλέσει επιπλοκές, έχει εμφανίσει μεταλλάξεις το τελευταίο διάστημα και δεν καλύπτεται πλέον από το φετινό εμβόλιο. Μάλιστα, τονίζουν ότι του χρόνου το νέο εμβόλιο θα παρέχει προστασία και από τους νέους υποτύπους των ιών Α και Β, που δείχνουν να αυξάνονται μέσα στον πληθυσμό.

To ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά τη χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα, ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη και χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.
Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Mega, o υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι το φαινόμενο της γρίπης είναι πάρα πολύ ηπιότερο φέτος.

Αναφέρθηκε όμως και στο θέμα της αγοράς εμβολίων για τη γρίπη των χοίρων Η1Ν1, τα οποία ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν.
Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι η πολιτεία κέρδισε τη δίκη εναντίον της Pasteur και τώρα αναμένεται η επιστροφή 7 εκατ. ευρώ.
«Θα κερδίσουμε και τη Glaxo και για όσα εμβόλια δεν χρησιμοποιήσαμε τα χρήματα θα τα πάρουμε πίσω» είπε.

Εν τω μεταξύ το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας χρειάστηκε να φυγαδευτεί όταν εργαζόμενοι του νοσοκομείου Σωτηρία «εισέβαλαν» στο υπουργείο. Οι εργαζόμενοι του Σωτηρία αντιδρούν στη συγχώνευση του νοσοκομείου με το Γεώργιος Γεννηματάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα