«Κόκκινη γραμμή» για 13ο, 14ο και κατώτατο μισθό στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Κρίσιμη συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας θα έχει την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης. Μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με κορυφαίους υπουργούς, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ο κ. Κουτρουμάνης θα πρέπει να καταστήσει σαφές στους εκπροσώπους των πιστωτών ότι δεν μπορεί να μειωθεί ο κατώτατος μισθός, ούτε ο 13ος και ο 14ος, με βάση τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Ο υπουργός Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες,

πρόκειται να αντιπροτείνει στοχευμένες επιχειρησιακές συμβάσεις σε κλάδους της οικονομίας, καθώς παρατηρούνται μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων. Με τον τρόπο αυτό, καθώς και με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, εκτιμάται ότι η συνολική μείωση θα ανέλθει στο 10%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο τραπέζι της σύσκεψης τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της επικείμενης σκληρής διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, επί του δεκασέλιδου σημειώματος που συντάχθηκε από εκπροσώπους της και ειδικότερα όλες οι πτυχές του εργασιακού και μισθολογικού ζητήματος, καθώς και ο τρόπος κάλυψης των αποκλίσεων του προϋπολογισμού του 2011, ύψους δύο δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπαδήμος, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, επισήμανε στους υπουργούς τη μεγάλη πίεση χρόνου που υπάρχει για να κλείσει η διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση και πώς κρίνεται η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Έγινε ακόμη γνωστό ότι το εν λόγω σημείωμα με τις απαιτήσεις των πιστωτών για τη χρηματοδότηση της χώρας έχει δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς και στους εμπλεκόμενους υπουργούς. Τονίστηκε επίσης ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Το «άνοιγμα» του 2011, ύψους δύο δισ. ευρώ, αποφασίστηκε να καλυφθεί από περικοπή στη φαρμακευτική δαπάνη και από κονδύλια που αφορούν στους εξοπλισμούς, τομείς για τους οποίους εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια.

Συζήτηση έγινε επίσης και για το τι πρέπει να γίνει με το θέμα των επικουρικών συντάξεων, για το οποίο ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι απαιτούνται τα επόμενα τρία χρόνια 650 εκατ. ευρώ, για να μην περικοπούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα