Λάθος (;) της S&P για υποβάθμιση της Γαλλίας έκανε άνω – κάτω τις αγορές!

Αναστάτωση στις αγορές προκάλεσε αποστολή λανθασμένου e-mail του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s περί υποβάθμισης της Γαλλίας.

Αυτό «δεν ισχύει: η αξιολόγησή μας για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας παραμένει αμετάβλητη, στη βαθμίδα AAA, συνοδευόμενη από μια ‘σταθερή’ προοπτική», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης, λίγη ώρα αφότου εστάλη το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε συνδρομητές του.

Οι

αποδόσεις των δεκαετών γαλλικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 28 μονάδες βάσης στο 3,48%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο. Προσωρινά επλήγη το ευρώ και τα εμπορεύματα, ενώ παρενέργειες σημειώθηκαν και στις κεφαλαιαγορές.

Το θέμα προκάλεσε την παρέμβαση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ζήτησε από τις ρυθμιστικές αρχές των χρηματαγορών, τόσο της Γαλλίας όσο και όλης της ΕΕ, να ξεκινήσουν αμέσως έρευνα, προκειμένου να εξακριβωθεί πώς ακριβώς έγινε η εσφαλμένη μετάδοση του ηλεκτρονικού μηνύματος της Standard & Poor’s, ότι δήθεν υποβαθμίστηκε η γαλλική πιστοληπτική ικανότητα.

«Πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί ποιές μπορεί να είναι οι συνέπειες» από αυτήν την ενέργεια, τόνισε ο Φρανσουά Μπαρουάν στην έγγραφη ανακοίνωση που εξέδωσε.

Λίγο αργότερα, η γαλλική ρυθμιστική αρχή για τη χρηματαγορά ανακοίνωσε πως ξεκίνησε την έρευνά της για το θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα