Λουκάς Παπαδήμος: «Δυσανάλογα μεγάλο το έργο της κυβέρνησης σε σχέση με τη χρονική θητεία της»

Το περίγραμμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει παρουσίασε, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεών του, ο Λουκάς Παπαδήμος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς, καθώς το έργο που έχει αναλάβει είναι «δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τη χρονική θητεία της».

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η άμεση ολοκλήρωση των ενεργειών για την εκταμίευση της 6ης δόσης, η οποία θα

πρέπει να έχει γίνει το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την Τρόικα για την υιοθέτηση του νέου προγράμματος δανειοδότησης, ενώ αμέσως μετά θα καταρτιστεί η σύμβαση, που θα πρέπει να λάβει την έγκριση του ελληνικού και των υπόλοιπων ξένων κοινοβουλίων.

Ιεραρχώντας τις ενέργειες που χρήζουν άμεσης προώθησης, ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε και στην ανάγκη άμεσης κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2012, η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός της συνταγματικά προβλεπόμενης ημερομηνίας.

Πέρα από τους παραπάνω στόχους, σημείωσε, η κυβέρνηση θα επιδιώξει και μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών που είναι απαραίτητες, όπως εξήγησε, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές αφορούν: το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλαγές στην αγορά εργασίας, βελτιωτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του εκπαιδευτικού συστήματος και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Εξειδικεύοντας τις πρωτοβουλίες με στόχο την προώθηση των παραπάνω αλλαγών, ο κ. Παπαδήμος εστίασε στην ανάγκη μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και πάταξης της γραφειοκρατίας, αλλά και τον περιορισμό της σπατάλης μέσω της κατάργησης περιττών φορέων.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είπε ότι αυτό θα συνεχιστεί κανονικά και ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει «επενδυτικό ενδιαφέρον».

Για τα φορολογικό, τόνισε ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής δεν είναι μόνο μέτρο δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Όσον αφορά στην αγορά εργασίας, επισήμανε ότι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης θα είναι η ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, η ενίσχυση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων και η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.

Έκανε επίσης ειδική μνεία στην υλοποίηση εθνικής στρατηγικής για την ενίσχυση των εξαγωγών και την προώθηση της αναδιάρθρωσης του ΕΣΠΑ, αλλά και την αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού της χώρας.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κύριο έργο της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής, που συνδέονται με αυτές τις αποφάσεις. Η χώρα μας καλείται να εγγυηθεί την τήρηση των δεσμεύσεών της, συμπλήρωσε, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η παραμονή

Keywords
Τυχαία Θέματα