Μέχρι 29 Φεβρουαρίου η αίτηση για ρύθμιση οφειλών

Μέχρι την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα πρέπει να υποβάλουν στη Δ.Ο.Υ. ή στο τελωνείο που ανήκουν αίτηση οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ, σε περισσότερες από 24 δόσεις.

Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλουν τα εξής δικαιολογητικά:

-τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων τριών ετών,

-την τελευταία εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ

και την τελευταία οριστική δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών,

-όλες τις περιοδικές και τις προσωρινές δηλώσεις ΦΠΑ που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής δήλωσης και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξει ένα μήνα πριν από την υποβολή της αίτησης,

-την τελευταία δήλωση Ε9,

-επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν ζημία τις τελευταίες δύο χρήσεις,

- επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν καταστροφή περιουσιακών στοιχείων,

-δημόσια έγγραφα που να αποδεικνύουν βαριά ασθένεια ή βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Oι οφειλέτες θα μπορούν να ζητούν μέχρι και 24 δόσεις, εφόσον το ποσό που χρωστούν είναι από 2.400 ευρώ και άνω. Θα επιλέγουν οι ίδιοι επίσης αν θέλουν και μπορούν να εξοφλήσουν σε λιγότερες δόσεις πληρώνοντας μεγαλύτερα ποσά κάθε μήνα.

Ωστόσο για να υπαχθούν σε 25 ως 60 δόσεις που προβλέπει ο νόμος, θα το αποφασίζει ο έφορος. Η εγκύκλιος δίνει αυτή τη δυνατότητα μόνο για πραγματικά αναξιοπαθούντες, που θα αποδεικνύουν εγγράφως την δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, όπως πχ: σεισμόπληκτοι , πυροπαθείς, πλημμυροπαθείς, επιδοτούμενοι άνεργοι, όσοι συντηρούνται από προινοιακά επιδόματα κλπ.

Πρόκειται πάντως για την ευνοϊκότερη ρύθμιση χρεών που θεσπίστηκε ποτέ, αφού μπορούν να ζητήσουν να υπαχθούν στην ρύθμιση ακόμα και όσοι είχαν στο παρελθόν υπαχθεί σε ανάλογη –αλλά όχι τόσο ευνοϊκή- ρύθμιση.

Αν και μέχρι σήμερα οι εφορίες δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα, με την εγκύκλιο που θα τους σταλεί θα μπορούν να χορηγούν μέχρι και 60 δόσεις εξόφλησης και διαγραφή προσαυξήσεων από 25% έως και 100% (ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων) ενώ οι οφειλέτες μπορούν να αποφύγουν Αυτόφωρο και κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων.

Η ρύθμιση δίνει διορία σε όσους επιθυμούν να μπουν στη ρύθμιση, να υποβάλλουν στην εφορία ή το τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές τους σχετική αίτηση, το αργότερο έως και τις 29 Φεβρουαρίου. Για πρώτη φορά μάλιστα, στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές οι οποίες θα έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τότε (δηλαδή έως και τις 29 Φεβρουαρίου), σε αντιδιαστολή με προηγούμενες ρυθμίσεις όπου υπάγονταν οφειλές οι οποίες είχαν γίνει ληξιπρόθεσμες σε παρελθόντα χρόνο. Υπάγονται δηλαδή και ληξιπρόθεσμα χρέη της τελευταίας στιγμής.

Συγκεκριμένα προβλέπεται πως όσο λιγότερες είναι οι μηνιαίες δόσεις, τόσο μεγαλύτερο το όφελος για το φορολογούμενο, δηλαδή:

* Εφάπαξ καταβολή, με διαγραφή όλων των προσαυξήσεων.
* Σε

Keywords
Τυχαία Θέματα