Μεγαλώνει η λίστα συμμετοχής στο PSI

Οι ιδιώτες πιστωτές που μέχρι τώρα έχουν ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση για το PSI διακρατούν χρέος συνολικού ύψους 81 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σήμερα, σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε το Bloomberg, την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής

ομολόγων ανακοίνωσαν ο γερμανικός κολοσσός Αντασφάλισης Munich Re, η δεύτερη σε μέγεθος γαλλική τράπεζα Societe Generale, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ιταλία Generali και η ιταλική τράπεζα UniCredit.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνάντηση των διοικήσεων των έξι μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, οι τραπεζίτες ενημέρωσαν τον κ. Βενιζέλο, ότι είτε αποφάσισαν ήδη, είτε θα εισηγηθούν σήμερα και αύριο Πέμπτη στα διοικητικά συμβούλιά τους την πλήρη εθελοντική αποδοχή της προσφοράς του Δημοσίου.

Η προθεσμία για την εθελοντική συμμετοχή στο PSI λήγει το βράδυ της Πέμπτης και σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, η συμμετοχή θα ανέλθει στο 75%- 80% του συνόλου των ελληνικών ομολόγων που θα «κουρευτούν». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Δημόσιο αναμένεται να προχωρήσει στην ενεργοποίηση των «ρητρών συλλογικής δράσης» (CACs) και να καταστήσει υποχρεωτική τη συμμετοχή στο PSI του συνόλου των ομολογιούχων.

Οι ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν στο «κούρεμα» είναι η Εθνική, η ALPHA Bank, η Eurobank, η  Τράπεζα Πειραιώς, η Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Με τίτλους συνολικής αξίας 18 με 19 δισ. ευρώ που διακρατά για λογαριασμό των ασφαλιστικών ταμείων θα συμμετάσχει σύμφωνα με το Reuters η Τράπεζα της Ελλάδας στο κούρεμα των ομολόγων.

Επίσης συμμετέχουν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, στο οποίο περιλαμβάνονται η γαλλική τράπεζα Pnb Paribas, οι γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank, η ιταλική Inteza San Paolo, οι ασφαλιστικές Alliance, Axa Ασφαλιστική και CnP Assurancies και το επενδυτικό κεφάλαιο Greylock Capital Management.

Κατά της συμμετοχής του ΤΕΑΔΥ στο PSI τάχθηκε η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου. Συγκεκριμένα, επτά από τα εννέα παρόντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είπαν «όχι» στο «κούρεμα» των ομολόγων και πλέον η σχετική απόφαση της διοίκησης του Ταμείου αναμένεται να είναι αρνητική.

Συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν και σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ταμείου στην οδό Σταδίου, ζητώντας την εξαίρεσή του από το «κούρεμα».

Παράλληλα, μέλη του ΠΑΜΕ διέκοψαν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΕ και έτσι η διοίκηση του ταμείου δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για τη συμμετοχή του ή μη στο PSI.

Keywords
Τυχαία Θέματα