Μέρκελ: Αισιόδοξη για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το 2020

Αισιόδοξη για την τελική επιτυχία των προσπαθειών για την μείωση του ελληνικού χρέους εμφανίζεται η Άγκελα Μέρκελ μετά την υπερψήφιση από την ελληνική Βουλή του νέου πακέτου μέτρων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, κάλεσε την Αθήνα να προχωρήσει τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων που πηγαίνουν πέρα από τις περικοπές των δαπανών.

«Είναι σημαντικό για μας

η Ελλάδα να έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στις αγορές το έτος 2020 με βιωσιμότητα του χρέους στο 120%», δήλωσε η καγκελάριος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Ερωτηθείσα κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορούσε να επιλεγεί για ένα σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο βοήθησε στην αποκατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, η Μέρκελ είπε ότι είναι ήδη διαθέσιμα τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις που αναζητούν κεφάλαια.

«Κάνουμε τα πάντα ώστε τα χρήματα να είναι διαθέσιμα για την ανάπτυξη, αλλά αυτά τα χρήματα πρέπει να φτάσουν στο σωστό μέρος και να ξοδευτούν με τον σωστό τρόπο», προειδοποίησε η καγκελάριος.

Η κυρία Μέρκελ σε ερώτηση για τις αιτιάσεις γνωστών οικονομολόγων και αναλυτών που την κατηγορούν πως με την πολιτική της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής οδηγεί σε ασφυξία όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες με προβλήματα, απέρριψε κάθε πιθανότητα να καταστεί ηπιότερο το πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που έχει «γραφτεί» για την Ελλάδα και όχι μόνο. «Αλλαγή αυτού του προγράμματος δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει», τόνισε.

Στο πλευρό της  στάθηκε και ο υπουργός Οικονομικών  της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν συνίσταται σε μέτρα  λιτότητας, αλλά σε «διαρθρωτικές  μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Σόιμπλε κατέληξε λέγοντας πως τα μέτρα δεν  έχουν στόχο «να βασανίσουν τους Έλληνες», αλλά να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα  της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα