Ούτε βήμα πίσω η Τρόικα για μισθούς και επικουρικές συντάξεις!

Χάσμα απόψεων διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, με τους επικεφαλής της Τρόικας, την στιγμή που η συζήτηση για το μισθολογικό και τις επικουρικές συντάξεις αναδεικνύεται σε κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Το επόμενο ραντεβού της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εμπειρογνώμονες ΕΕ, ΕΚΤ

και ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, Προηγουμένως, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της γενικής γραμματέως του υπουργείου, Άννας Στρατάκη, με το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Τρόικα εμφανίζεται αμετακίνητη στις θέσεις της και επιμένει στην ικανοποίηση, χωρίς αποκλίσεις, όλων των απαιτήσεων, όπως είχαν τεθεί αρχικά. Θεωρεί δε την αποδοχή των θέσεών της, ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του PSI, την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν -και μάλιστα το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα- να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις για μειώσεις στον κατώτερο μισθό, κατάργηση ή δραστική περικοπή των δώρων και την αλλαγή των κανονισμών εργασίας, που περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις των τραπεζών και των ΔΕΚΟ.

Απαιτούν ακόμη την κατάργηση της «μετενέργειας» των συμβάσεων, να μην υπάρχει δηλαδή παράταση της ισχύος τους για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, και βαθιές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Διαιτησίας. Ζητούν, μεταξύ άλλων, να καταργηθεί κάθε δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία, και εκτιμούν ότι πρέπει να αλλάξει και η σύνθεση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), που κατά παράδοση ευνοεί τους εργαζόμενους.

«Η μάχη θα δοθεί μέχρις εσχάτων» υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Οι ίδιες πηγές προβάλλουν το επιχείρημα ότι η σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων στα περισσότερα σημεία και η συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για «πάγωμα» των αυξήσεων, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον στη δύσκολη αυτή περίοδο και να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας προσπάθειας για την Ελλάδα, διασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική ειρήνη και αποτρέποντας τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Υποστηρίζουν, επίσης, ότι ήδη, με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τη ραγδαία αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων μετά την ψήφιση του άρθρου 37, έχει επέλθει μεσοσταθμική μείωση του κόστους εργασίας κατά 12%.

«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια» λένε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και τονίζουν ότι η αποδοχή των απαιτήσεων των δανειστών, θα επιφέρει, εκτός από τη βίαιη μεταβολή του βιοτικού επιπέδου, τον πολλαπλασιασμό της ύφεσης και την κατάρρευση των στόχων που έχουν τεθεί από το Μεσοπρόθεσμο και αφορούν στα φορολογικά έσοδα και τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές.

«Καλά όλα αυτά,

Keywords
Τυχαία Θέματα