Μισθοί και επικουρικές στο επίκεντρο των συζητήσεων του υπουργείου Εργασίας και Τρόικας

Τα αποτελέσματα του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων (εργοδότες και εργαζομένοι) αναμένουν κυβέρνηση και Τρόικα, για την τύχη των μισθών και των συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα, όπως διεφάνη από τη σύσκεψη που είχαν το μεσημέρι οι απεσταλμένοι της Τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.

Το θέμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα κυριάρχησε στη συζήτηση, χωρίς πάντως οι ελεγκτές να φανούν πιεστικοί.  Το καλό είναι πως και οι ίδιοι αναγνώρισαν πως είναι «καλό»

για την αγορά και για την κοινωνία  το μισθολογικό θέμα να επιλυθεί με τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, χωρίς νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, ενδεχόμενο πάντως που αν και δεν συζητήθηκε, δεν αποκλείστηκε.

Νέα συνάντηση για το θέμα αυτό, προτάθηκε να υπάρξει στο υπουργείο Εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή. Δέχτηκαν πάντως πως σημειώνεται πρόοδος στο ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων που έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ συμφώνησαν και στη διαπίστωση ότι ήδη το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί κατά 12% στην περίοδο 2009-2011.

Στην τρόικα παρουσιάστηκε και το σχέδιο του υπουργείου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Πρόκειται για τη μείωση κατά 10%, η οποία θα παραχωρηθεί σε εργοδότες, εφόσον καταβάλουν μισθούς και εισφορές, μέσω του τραπεζικού συστήματος και είναι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών.

Η τρόικα δέχθηκε ότι το μέτρο μπορεί να συνεισφέρει στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και στη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης.

Η τρίωρη περίπου συζήτηση διεξήχθη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε καλό κλίμα. Οι εκπρόσωποι της τρόικας διευκρίνισαν ότι δεν θεωρούν την επόμενη συνάντηση ως το χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου, τον οποίο, όπως τόνισαν, σέβονται απολύτως. Τα χρονικά περιθώρια, πάντως, στενεύουν, αφού είναι γνωστό ότι μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να κλείσουν όλα τα θέματα που θεωρούνται ως προαπαιτούμενα για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Εκεί που επέμειναν οι ελεγκτές ήταν πως η ρύθμιση για μείωση στις επικουρικές συντάξεις είναι επιβεβλημένη και αποτελεί προαπαιτούμενο για τη νέα δανειακή σύμβαση. Αναγνώρισαν πάντως πως χρειάζεται και χρόνος για να επέλθει συμφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμο να νομοθετήσει, με βάση τις υπάρχουσες μελέτες, εφόσον, όμως, υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το σχέδιο ενοποίησης των επικουρικών Ταμείων, το οποίο θεωρούν «σημαντική παρέμβαση».

Παράλληλα στη συνάντηση απασχόλησε και η κατάργηση ειδικών εργασιακών προνομίων σε Τράπεζες και ΔΕΚΟ. Αναγνώρισαν πως είναι θέμα των διοικήσεων των ΔΕΚΟ αν θα «σπάσουν» τις συμβάσεις, αν και δεν αποκλείστηκε ούτε σε αυτήν την περίπτωση και το ενδεχόμενο νέας νομοθετικής παρέμβασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα