Οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για το PSI συνεχίζονται, τονίζει το IIF

Διαψεύδει το IIF τις φήμες και τα σενάρια περί ναυαγίου των διαπραγματεύσεων για το «κούρεμα του χρέους» που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την αναχώρηση των επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών που εκπροσωπεί το IIF, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, το πρωί του Σαββάτου,

από την Αθήνα για το Παρίσι.

Ο εκπρόσωπος του IIF Φρανκ Βογκλ τόνισε σε ανακοίνωση ότι «η αναχώρηση των επικεφαλής δεν σχετίζεται με τις συζητήσεις για το PSI, οι οποίες συνεχίζονται».

Σφόδρα ενοχλημένος και επικριτικός για τις φήμες και τα σενάρια, που «συνόδευσαν» την αιφνιδιαστική αναχώρησή του για το Παρίσι, φέρεται να είναι και ο διευθύνων σύμβουλος του IIF, κ. Τσαρλς Νταλάρα.

Κύκλοι του IIF δηλώνουν έκπληκτοι για τις διαστάσεις που έλαβε το γεγονός της αναχώρησης -και ειδικά για ορισμένα ρεπορτάζ από ελληνικά ΜΜΕ, που αναπαράγονται διεθνώς και τα οποία δίνουν την αίσθηση ότι οι συνομιλίες διακόπηκαν και η διαδικασία ναυάγησε.

«Τις τελευταίες ώρες κατακλυζόμαστε από τηλεφωνήματα και μηνύματα δημοσιογράφων» αναφέρει συνεργάτης του κ. Νταλάρα, που θεωρεί πως η φημολογία «φαίνεται να έχει τις ρίζες της σε δημοσιογράφους με έδρα την Αθήνα. Οι ιστορίες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τα σενάρια θέλουν τις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης της Ελλάδας και των εκπροσώπων των κατόχων ελληνικών ομολόγων να ναυαγούν. Το αντίθετο συμβαίνει όμως.  Άλλα ρεπορτάζ είναι ακόμα πιο «ευφάνταστα»».

Εν τω μεταξύ», όπως υπογραμμίζουν συνεργάτες του κ. Νταλάρα , «μία ομάδα εμπειρογνωμόνων συνεργατών τους παραμένει στην Αθήνα και θα συνεργαστεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους για πολλές πτυχές του PSI. Μάλιστα, σημειώθηκε πρόοδος αργά χθες βράδυ» καταλήγει, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνάντησης με τον κ. Λουκά Παπαδήμο και τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο την Παρασκευή.

Πλέον, στόχος του Τσαρλς Νταλάρα είναι να μπορέσει μέχρι τη Δευτέρα να καταγράψει πρόοδο η διαπραγμάτευση, εν όψει και του κρίσιμου Eurogroup, όπου θα τεθεί επί τάπητος το ελληνικό ζήτημα, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Στο Παρίσι, ο κ. Νταλάρα θα επιδιώξει να εξειδικεύσει τα σενάρια για τους όρους ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων με νέα, με βάση και όσα συζήτησε την Παρασκευή, στη μακρά σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πιέσεις για επιτόκιο μικρότερο του 4%

Σύμφωνα με πληροφορίες, δυσκολίες στις συζητήσεις φέρνει το ύψος του επιτοκίου, βάσει των προβλέψεων του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι μετά το PSI, το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 150% του ΑΕΠ έως το 2020, αντί για 120% που προέβλεπε δύο μήνες πριν.

Η διαφορά σε απόλυτα μεγέθη είναι 60 δισ. ευρώ, και για αυτό το Ταμείο πιέζει είτε για μεγαλύτερο «κούρεμα» στην ονομαστική αξία πάνω από 50%, είτε για πολύ χαμηλό επιτόκιο στα νέα ομόλογα (3% το πολύ), είτε τα κράτη της Ευρωζώνης να δώσουν περισσότερα χρήματα από τα 130 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας.

Παράγοντες προσκείμενοι στην πλευρά των π

Keywords
Τυχαία Θέματα