Ο διάλογος Βενιζέλου – Σαμαρά για το θέμα των συντάξεων στη χθεσινή σύσκεψη

Η στάση που τήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς για το μοναδικό θέμα που δεν επήλθε συμφωνία στη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών – τις περικοπές στις συντάξεις – αποκαλύπτετε από τον διάλογο που είχε με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο διάλογος λέξη προς λέξη έχει ως εξής:

Σαμαράς: «Aς τους πούμε τώρα ότι θα κόψουμε ακόμη περισσότερα από άμυνα και επενδύσεις και βλέπουμε…»
Βενιζέλος:

«Έτσι γινόντουσαν οι προϋπολογισμοί ώς τώρα και καταστρέψαμε την Ελλάδα με το Έλλειμμα και το χρέος
Σαμαράς: «Μου λες ότι καταστρέφω την Ελλάδα;»
Βενιζέλος: «Λέω ότι πρέπει να λέμε σοβαρά, ειλικρινή και υπεύθυνα πράγματα για τις περικοπές δαπανών και τον προϋπολογισμό. Μάλιστα μίλησα σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, γιατί όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν ευθύνη.»

Οι επιτελείς του Ευάγγελου Βενιζέλου καταλογίζουν στον Αντώνη Σαμαρά μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ολέθριες για τη χώρα. Επισημαίνουν πως ο πρόεδρος της ΝΔ «αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με την τρόικα και πήγε για ύπνο»! «Δε μας έδωσε ούτε καν μια αντιπρόταση» προσθέτουν, σχετικά με το βέτο που έβαλε στη μείωση των επικουρικών συντάξεων. Ειδικά για το τελευταίο θέμα υποστηρίζουν ότι απλά ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να αποφύγει τη μείωσή τους προεκλογικά. Γιατί, με βάση τις μειώσεις μισθών στις οποίες συμφώνησε, τα επικουρικά ταμεία θα δηλώσουν πλήρη αδυναμία καταβολής συντάξεων σε ελάχιστους μήνες!
Η διαφωνία που είχε προκύψει αφορούσε το ποσό των 600 εκατ. ευρώ που έπρεπε να βρεθούν από περικοπές δαπανών για να κλείσει το νέο οικονομικό πρόγραμμα και η τρόικα θεωρούσε ότι αυτά έπρεπε να είναι από συντάξεις. Η κυβέρνηση είχε αποδεχθεί ένα ποσό 200-300 εκ. ευρώ από την παρέμβαση στα επικουρικά Ταμεία που ούτως ή άλλως έχουν πρόβλημα και κινδυνεύουν με κατάρρευση και αδυναμία καταβολής συντάξεων αν δεν γίνουν μικρές περικοπές.
Στο σχέδιο του Νέου Μνημονίου η Τρόικα επέμενε σε περικοπές 625 εκ. ευρώ από συντάξεις.

Οι κ.κ. Παπαδήμος και Βενιζέλος έπεισαν την Τρόικα να καλυφθούν μόνο 300 εκ. από συντάξεις και τα άλλα 325 εκ. ευρώ από άλλες πηγές όπως πχ μεγαλύτερη περικοπή αμυντικών δαπανών και δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Μόλις αυτό ανακοινώθηκε, ο κ. Σαμαράς είπε: «Ωραία ας τους πούμε ότι από άμυνα και ΠΔΕ θα βρούμε και αλλά 200, δηλαδή 525» .

Αυτό όμως θα σήμαινε συνολική περικοπή από άμυνα και επενδύσεις  1225 εκ, γιατί είχε προηγηθεί περικοπή άλλων 425 εκ. ευρώ από Άμυνα και 600 εκ. ευρώ από το ΠΔΕ με απόλυτη άρνηση της τρόικας να θεωρήσει αξιόπιστες τις περικοπές αυτές χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα μόνιμα μέτρα. Περικόπτονταν δε κονδύλια επενδύσεων την ώρα που όλοι μιλούν για την ανάγκη επενδύσεων και ενώ είναι γνωστή η αδυναμία επιβίωσης πέραν του εξαμήνου πολλών επικουρικών ταμείων, τα όποια νομικά δεν μπορούν να επιχορηγηθούν από το κράτος, αν δεν γίνει  η σχετική μεταρρύθμιση.

Στη τελική συμφωνία με την οποία ο κ. Βενιζέλος μπήκε στο Eurogroup προβλέπονται 300 από συντά

Keywords
Τυχαία Θέματα