Οκτώ εταιρίες για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη

Οκτώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου κατέθεσαν την Παρασκευή στην ελληνική κυβέρνηση δεσμευτικές προσφορές για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Πρόκειται για τις ΙON GEOPHYSICAL CORPORATION, TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA, CGG Veritas, Dolphin Geophysical, PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS), SPEC PARTNERS

LTD, SPECTRUM GEO LIMITED και FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS.

Οι εταιρίες αυτές, από ΗΠΑ, Νορβηγία, Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία δραστηριοποιούνται σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο και οι προσφορές τους θα αξιολογηθούν με βάση οικονομικούς αλλά και τεχνικούς όρους (έκταση των ερευνών, εμπειρία, δυνατότητα προώθησης των περιοχών στη διεθνή αγορά, κ.α.)

Η αξιολόγηση των προσφορών θα ολοκληρωθεί από την αρμόδια Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ στις αρχές Απριλίου, προκειμένου ο ανάδοχος, ή οι ανάδοχοι, να προχωρήσει άμεσα στις έρευνες και ακολούθως στην ερμηνεία των δεδομένων που θα προκύψουν, καθώς στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να προκηρύξει εντός του 2012 Διεθνείς Διαγωνισμούς για έρευνα και εκμετάλλευση Υ/Α σε Ιόνιο και νότια Κρήτη.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Γ. Μανιάτης, ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού την Παρασκευή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μέσα στον Ιούλιο θα ξεκινήσουν οι έρευνες στα τρία οικόπεδα του Πατραϊκού Κόλπου, του Κατάκολου και των Ιωαννίνων, όπου τα αποθέματα εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποφέρουν  για τα επόμενα 20 με 25 χρόνια στο Δημόσιο έσοδα 15 με 20 δισ. δολάρια, με τιμές βαρελιού 80 έως 100 δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα