Όλα ανοιχτά για τη συμμετοχή και των δημόσιων πιστωτών στο ελληνικό «κούρεμα»

Δεν έχει προγραμματιστεί, προς το παρόν, συζήτηση για την Ελλάδα σε έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών των «17» της ευρωζώνης, μετά τη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας, σύμφωνα με πηγές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Βέβαια, οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι, εάν επιτευχθεί στο μεταξύ συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τον ιδιωτικό τομέα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενδέχεται να γίνουν συζητήσεις στο περιθώριο της συνόδου

και να υπάρξει δήλωση, που θα εκφράζει την ικανοποίηση των ηγετών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μια συζήτηση για την Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδώσει πρόσθετη αξία, δεδομένου ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές στην Αθήνα. Σε περίπτωση συμφωνίας όμως, αναμένεται να γίνουν συζητήσεις στο περιθώριο της συνόδου.

Όλα είναι ρευστά λοιπόν εν όψει της συνόδου και τα πράγματα περιπλέκονται με τη χθεσινή δήλωση του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν στο Νταβός, ότι ενδεχομένως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα χρειαστεί να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό, ώστε να καταστεί εφικτή η μείωση του δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

«Ετοιμάζουμε ένα πακέτο που θα ανοίξει το δρόμο για μία σταθερή λύση για την Ελλάδα και σε αυτό το σχέδιο διάσωσης. Στη βάση της αναθεωρημένης ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του χρέους, είναι πιθανό να υπάρχει κάποια αυξημένη ανάγκη για χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα, αλλά όχι τίποτα δραματικό» είπε ο κ. Ρεν.

Για πρώτη φορά εκφράζεται τέτοια άποψη από την πλευρά των Βρυξελλών, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις μέχρι στιγμής θέσεις της Γερμανίας και των συμμάχων της, δηλαδή της Ολλανδίας και της Αυστρίας, αλλά και της Γαλλίας. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί το ποσό που προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ. Το ίδιο δήλωσε και ο υπουργός επί των Ευρωπαϊκών Θέσεων της Γαλλίας, Ζαν Λεονετί, καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών της Ολλανδίας και της Αυστρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα