Πώς θα είναι η «νέα» δραχμή;

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας…

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί τελικά στο Eurogroup της Δευτέρας η συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με χρεοκοπία και αποχώρηση από την Ευρωζώνη. Τα σενάρια αποχώρησης από το ευρώ εξετάζουν αναλυτές και διεθνείς οίκοι, προβλέποντας ότι η δραχμή θα υποτιμηθεί πάνω

από 70%.

Αν η Ελλάδα αποχωρούσε από το ευρώ, το κοινό νόμισμα θα σημείωνε πτώση κατά 10% έναντι του δολαρίου, ενώ η αστάθεια στις αγορές θα αυξανόταν κατά 25%, σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή στην SunGard, Laurence Wormald. Η Πορτογαλία θα ακολουθούσε με μικρή διαφορά, με περαιτέρω επιπτώσεις στο ευρώ, σημειώνει ο Wormald.

Αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ -τις περισσότερες φορές τουλάχιστον- πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως μια ελληνική έξοδος θα ήταν λιγότερο κρίσιμη μετά και την προσφορά τριετών δανείων από την ΕΚΤ.

»Οσο η κεντρική τράπεζα ‘πετάει σωσίβιο’ στις τράπεζες, αυτά τα προβλήματα χρέους δεν θα εκραγούν», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Erik Neilsen, της UniCredit. »Αν η Ελλάδα παραμείνει, κάποια στιγμή και η υπόλοιπη Ευρώπη θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους. Τα μεγέθη παραείναι υψηλά», υποστηρίζει ο Nielsen.

Ενα από τα βασικά προβλήματα για την ελληνική κοινωνία αποτελούν οι περικοπές σε δημόσιες δαπάνες και συντάξεις. »Αν αποδειχθεί πως η ευρωζώνη έχει λανθασμένη αντίληψη, ίσως να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα σενάριο τύπου 2009», προειδοποιεί ο Geoffrey Yu της UBS.Επιπλέον, ο Yu τονίζει πως »πρέπει να έχει γίνει κατανοητό ως τώρα ότι το μέγεθος για το χρέος στο 120% του ΑΕΠ είναι κάτι που έχει βγάλει το ΔΝΤ τελείως επιφανειακά», συμπλήρωνοντας πως ένα σχέδιο τύπου Μάρσαλ του αρχικού σχεδιασμού έχει εγκαταλειφθεί τελείως.  »Δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα σχέδιο ανάπτυξης για την Ελλάδα, οπότε περιμένουμε περαιτέρω λιτότητα στην πορεία», επισημαίνει.

Aπό την πλευρά της, η Nomura προβλέπει υποτίμηση της δραχμής κατά 57,6% έναντι του ευρώ, σε ορίζοντα πενταετίας στο ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης.

Ο ιαπωνικός οίκος προετοιμάζεται σχετικά με την κατάρρευση του ευρώ, έστω και εάν οι αναλυτές του επιμένουν ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί το κεντρικό τους σενάριο. Εντούτοις, αναγνωρίζουν ότι ο κίνδυνος έχει γίνει πραγματικός τους τελευταίους μήνες, επομένως, το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι επενδυτές είναι να προετοιμάζονται.

Όπως εξηγεί η Nomura, η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωζώνης που εμφανίζει τη σοβαρότερη λανθασμένη μετατόπιση της ισοτιμίας. Συγκεκριμένα, ενώ το ελληνικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών κυμαινόταν κατά μέσο όρο στο 2,4% του ΑΕΠ πριν από το ευρώ (καικορύφωσε στο 3,8%), στην εποχή του ευρώ κυμάνθηκε στο 9,1% κατά μέσο όρο και κορύφωσε στο 14,6%. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας λόγω της λανθασμένης ισοτιμίας όσο και το πληθωριστικό σοκ που θα προκύψει μετά τη διάλυση του ευρώ, η Nomura υπολογίζει ότι το νέο εθνικό νόμισμα της Ελλ

Keywords
Τυχαία Θέματα