Παπανδρέου – Βενιζέλος «μαζί» για τη νέα κυβέρνηση: «Νέα σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου» και «ύστατη ευκαιρία για να μείνουμε στην ευρωζώνη»

«Παραδίδοντας τη σκυτάλη στη νέα κυβέρνηση, η δύσκολη αποστολή συνεχίζεται με μια ποιοτική διαφορά: ανοίγει μια νέα σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου» τόνισε ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής. Η νέα κυβέρνηση έχει περιορισμένη θητεία, αλλά διαθέτει ιστορικές δυνατότητες, υπογράμμισε με τη σειρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε έναν απολογισμό του έργου της κυβέρνησής του, επισημαίνοντας πως, αν οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν είχαν γίνει, σήμερα δεν θα ήμασταν όρθιοι. «Έδωσα όλο μου το είναι και με την κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης ανοίγει ένα νέα κεφάλαιο» σημείωσε.

Προειδοποίησε πάντως πως «ο πόλεμος δεν τελείωσε, μάλιστα ίσως βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή… Αν φανούμε αδύναμοι, θα χαθούν οι θυσίες, αλλά θα δούμε και την έξοδό μας από το ευρώ».

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της πρότασής του για διενέργεια δημοψηφίσματος, απορρίπτοντας τις επικρίσεις ότι έθεσε εν αμφιβόλω τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, η οποία -όπως τόνισε- σήμερα είναι πιο ασφαλής από ποτέ.

Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε και την κριτική κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, τα οποία υποστηρίζουν πως η νέα κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση. «Ας είχαν το θάρρος να στηρίξουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος» είπε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνοντας πως ο ίδιος έδωσε μάχη ενάντια σε ισχυρά συμφέροντα, πρόσθεσε πως η νέα κυβέρνηση «έχει το χρέος και την ευκαιρία να εμπεδώσει στη χώρα την αυτοπεποίθησή της, να χτυπήσει την αδιαφάνεια, την αδικία, τη φοροδιαφυγή, να εξασφαλίσει την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με κοινές μετοχές και όχι σε βάρος του ελληνικού λαού. Να εξυγιάνει τον τομέα των μέσων ενημέρωσης, όπου πολλές επιχειρήσεις επιβιώνουν με εκβιασμούς, να κτυπήσει το λαθρεμπόριο τσιγάρων και ποτών, να συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκινήσαμε για τη μείωση της τεράστιας σπατάλης με ηλεκτρονικές προμήθειες».

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαιρέτισε την τοποθέτηση δύο βασικών στελεχών της ΝΔ στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας ως ειλικρινή πρόθεση συνεργασίας των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων στα μείζονα εθνικά θέματα. Με δεδομένη την επικείμενη απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για το ζήτημα των Σκοπίων, ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε πως «όποια κι αν είναι η απόφαση, το πρόβλημα δεν θα έχει λυθεί και θα πρέπει μόνοι μας να το λύσουμε». Είναι ιστορική ευκαιρία να λάβει πρωτοβουλίες αυτή η κυβέρνηση και όχι κάποια άλλη αργότερα, με πρόταση για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων, αν και «η επιθετική προσέγγιση του κ. Γκρούεφσκι αφήνει εύλογη αμφιβολία για τις προθέσεις του».

Ανέφερε ακόμη πως τα κόμματα που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση θα πρέπει να συναποφασίσουν για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα και να λάβουν υπόψη τους την πρόβλεψη για συνάντηση κορυφή

Keywords
Τυχαία Θέματα