Παράταση ζωής για Μπερλουσκόνι, αλλά μέχρι πότε;

Άλλη μία εβδομάδα πολιτικού βίου φέρεται να εξασφαλίζει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Πιο συγκεκριμένα, πολλοί «αντάρτες» βουλευτές του «Καβαλιέρε», σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, προτίθενται να ψηφίσουν, την Τρίτη, τον ισολογισμό του ιταλικού Δημοσίου στη Βουλή, «απλά και μόνο από αίσθημα καθήκοντος».

Μπορεί, όμως, κάποιοι να διαλέξουν το δρόμο της αποχής, ώστε

να δοθεί πράσινο φως στον ισολογισμό, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα ξεκάθαρο μήνυμα δυσαρέσκειας στον μεγιστάνα πρωθυπουργό.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η οριστική αναμέτρηση μετατίθεται για την ερχόμενη εβδομάδα, όταν ο Μπερλουσκόνι θα συνδέσει, κατά τα λεγόμενά του, την έγκριση μέρους των οικονομικών μέτρων που ζητά η Ευρώπη, με ψήφο εμπιστοσύνης. Η στρατηγική του «Καβαλιέρε», σύμφωνα με τους Ιταλούς αναλυτές, είναι η εξής: θα αντιμετωπίσει τη δοκιμασία της Βουλής, με κίνδυνο να μειοψηφίσει.

Ακόμη και σε τέτοια περίπτωση, όμως, πριν μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα ζητήσει και ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία, όπου διαθέτει σαφή πλειοψηφία.

Όλα αυτά, για να προβάλει το αίτημα, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο, για άμεση διεξαγωγή εκλογών, ή για να προσπαθήσει, ο ίδιος, να συνθέσει νέα κυβέρνηση. Ουσιαστικά δηλαδή, για να μην βγει ηττημένος, έπειτα από 17 χρόνια πολιτικής δράσης.

Όλα αυτά, βέβαια, είναι σαφές ότι εξαρτώνται άμεσα και επηρεάζονται καθοριστικά από την στάση των αγορών και του δεύτερου, σε δύναμη, κυβερνητικού εταίρου, της Λέγκας του Βορρά, που δεν «βλέπει», έως τώρα, θετικά, τη δυνατότητα σύνθεσης νέας κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Keywords
Τυχαία Θέματα