Πέφτει στο κενό η πρόταση Παπούλια για κυβέρνηση προσωπικοτήτων – Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τρίτη

Νέα σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών, πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής, θα συγκαλέσει την Τρίτη στις 14:00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως προέκυψε από την, διάρκειας μόλις μίας ώρας, συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στο προεδρικό μέγαρο, υπό τον Κάρολο Παπούλια, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος

και ο Φώτης Κουβέλης.

Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έκαναν δηλώσεις, βγαίνοντας από τη σύσκεψη, ωστόσο οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ άφηναν να εννοηθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το «παρών» στη νέα σύσκεψη, καθώς η πρόσκληση αφορά όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και δεν είναι επιλεκτική, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

Λίγο μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις από τα γραφεία του Κινήματος, στην Ιπποκράτους, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στηρίζουμε, ως λύση ανάγκης, μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων». Προσδιόρισε όμως ως ελάχιστη κυβερνητική βάση την στήριξη μιας τέτοιας προσπάθειας από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου αισιόδοξος και τόνισε ότι πρότεινε τη διεξαγωγή νέας σύσκεψης την Τρίτη, προκειμένου όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ανέφερε ότι εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο συγκρότητας μιας κυβέρνησης προσωπικοτήτων, το οποίο έθεσε στους πολιτικούς αρχηγούς ο Κάρολος Παπούλιας, υποστηρίζοντας σταθερά τη λύση της οικουμενικής κυβέρνησης, με συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ.

Για «αλαζονική άρνηση» από την πλευρά του κ. Κουβέλη έκανε λόγο, με τη σειρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεχίζεται», ενώ ο ίδιος ζήτησε να εξεταστεί και η πρόταση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, η οποία βασιζόταν σε συγκυβέρνηση με επτά προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων και η λογιστική διερεύνηση του χρέους.

«Συνεχίζω να αγωνίζομαι, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα για εξευρεση λύσης» είχε δηλώσει νωρίτερα, προσερχόμενος στο προεδρικό μέγαρο, ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα υπαρκτό πρόβλημα. Ερωτηθείς, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της σύσκεψης, εάν είναι αισιόδοξος, ο Κάρολος Παπούλιας περιορίστηκε να πει από την πλευρά του, χαριτολογώντας: «Γιατί; Για να δημιουργήσω νέο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ;».

Στο ραντεβού στο προεδρικό μέγαρο δεν παρέστη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε εκφράσει την αντίθεσή του σε «επιλεκτικές συσκέψεις πολιτικών αρχηγών», δηλώνοντας πάντως «ανοιχτός» σε κατά μόνας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή σε σύσκεψη με όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην της Χρυσής Αυγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα