Πετρελαϊκό εμπάργκο κατά του Ιράν αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ

Απόφαση για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στο Ιράν πήραν οι χώρες-μέλη της ΕΕ. Η απόφαση εγκρίθηκε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, τα μέτρα περιλαμβάνουν την άμεση επιβολή εμπάργκο σε νέα συμβόλαια για αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, ενώ θα επιτραπεί τα ήδη

υπάρχοντα συμβόλαια να ισχύσουν μέχρι τον Ιούλιο.

Παράλληλα αναμένεται ειδική ανακοίνωση για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας προμηθεύεται από το Ιράν το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαικών της αναγκών με πίστωση.

«Είμαι βέβαιος ότι σήμερα η ΕΕ θα δώσει μια αποφασιστική απάντηση στην άρνηση του Ιράν να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, μιλώντας πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Ο πετρελαϊκός τομέας αντιστοιχεί στο περίπου 90% των ιρανικών εξαγωγών στην ΕΕ. Η Ευρώπη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου από το Ιράν μετά την Κίνα (αγοράζει περίπου το 20% του πετρελαίου που εξάγει η χώρα).

Οι αποφάσεις αναμένεται να επισημοποιηθούν στη σημερινή σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα