Ποινές φυλάκισης 123 ετών για την τραγωδία με το αεροσκάφος της «Ήλιος»

Καταδικάστηκαν τρία στελέχη της εταιρείας και ένας μηχανικός για το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στο Γραμματικό, το 2005.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδίκασε ερήμην σε πολυετείς ποινές φυλάκισης τρία στελέχη και το μηχανικό της αεροπορικής εταιρείας «Ήλιος» για την τραγωδία στο Γραμματικό, τον Αύγουστο του 2005, η οποία κόστισε τις ζωές 121 ανθρώπων,

Πρόκειται για τους Δημήτρη Πανταζή, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Κικκίδη, διευθυντή Πτητικών Επιχειρήσεων, Γιάνκο Στοϊμένοφ,

αρχιπιλότο και το μηχανικό Αλαν Ίργουιν. Οι τρεις πρώτοι κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από ενσυνείδητη αμέλεια, ενώ ο μηχανικός για ανθρωποκτονία από ασυνείδητη αμέλεια. To δικαστήριο, ομοφώνως, αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς.

Συνολικά, το δικαστήριο επέβαλε στον καθένα ποινή φυλάκισης 123 ετών, με ποινή βάσης τα τρία έτη για το πρώτο θύμα και επιπλέον ένα έτος για κάθε ανθρώπινη ζωή, η οποία χάθηκε στην αεροπορική τραγωδία. Η πρόταση για έκτιση φυλάκισης είναι τα δέκα έτη.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, τα τρία στελέχη της εταιρείας «αφενός παρέλειψαν, αν και όφειλαν, να αναθέσουν την πτήση σε χειριστές κατάλληλους και ικανούς και αφετέρου να απαγορεύσουν στους δύο πιλότους της μοιραίας πτήσης να την πραγματοποιήσουν».

Οι δικαστές του Συμβουλίου, οι οποίοι εξέδωσαν το βούλευμα, έκριναν ότι οι δύο κυβερνήτες του αεροσκάφους δεν έπρεπε να είχαν επιλεγεί από τους αρμοδίους της εταιρείας, καθώς ο κυβερνήτης «εμφάνιζε προβλήματα συμπεριφοράς, συντονισμού και συνεργασίας με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος», ενώ ο συγκυβερνήτης «εμφάνιζε αδυναμία στην εκτέλεση διαδικασιών, τις οποίες εκτελούσε βιαστικά και χωρίς να τηρεί τα προβλεπόμενα».

Το Δεκέμβριο του 2011, το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας με απαλλακτική ετυμηγορία είχε κρίνει ότι το κατηγορητήριο εις βάρος των υπευθύνων της εταιρείας είναι ατεκμηρίωτο, καθώς απουσιάζει μαρτυρία, η οποία να τους συνδέει με το δυστύχημα. Αργότερα, έγινε γνωστό πως το δικαστήριο έδωσε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής και για τους τέσσερις καταδικασθέντες, κάτι που σημαίνει πως, αν κάνουν έφεση, η ποινές μένουν ανεκτέλεστες μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.

Στους καταδικασθέντες επιβλήθηκαν οι όροι της χρηματικής εγγύησης 10.000 ευρώ στον καθένα, ενώ μία δικαστής, που μειοψήφισε, ζήτησε την επιβολή εγγύησης 50.000 ευρώ και υποχρέωση εμφάνισης δύο φορές το μήνα στις προξενικές αρχές του τόπου κατοικίας των καταδικασθέντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα