Ποιον ξάφνιασαν οι καταγγελίες κατά της Goldman;

Δεν ανακαλύφθηκε δα και η… πυρίτιδα μετά τις αποκαλύψεις του Greg Smith.

Μια εβδομάδα πέρασε από την ημέρα που η online παραίτηση-βόμβα  του πρώην στελέχους της Goldman Sachs, Greg Smith, προκάλεσε σάλο στους κόλπους της Wall Street.Το κορυφαίο στέλεχος  της επενδυτικής φίρμας έβγαλε στη φόρα τα άπλυτα της Goldman με μια

εκκωφαντική παραίτηση γεμάτη καταγγελίες για τον αμφιλεγόμενο τρόπο λειτουργίας της.

Ωστόσο, επτά ημέρες μετά, τώρα που ο θόρυβος από τις αποκαλύψεις έχει καταλαγιάσει, όλο και περισσότερες δημόσιες παρεμβάσεις σημειώνουν ότι δεν ανακαλύφθηκε δα και η… πυρίτιδα με τις αποκαλύψεις Smith.

Οι τράπεζες σαφώς δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα και έχουν ως στόχο το κέρδος, τονίζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ δεν λείπουν και τα υπονοούμενα για το πρώην στέλεχος της Goldman, ο οποίος ανακάλυψε ξαφνικά όλα τα στραβά και τα ανάποδα του πρώην εργοδότη του.

Ωστόσο επί 12 ολόκληρα χρόνια πρόλαβε να επωφεληθεί από τα υπέρογκα μπόνους και τις αμοιβές που παρέχει στα στελέχη του ο επενδυτικός κολοσσός.

Να διδαχθεί η Wall από την περίπτωση Smith

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Greg Smith είναι μια…online διασημότητα και σίγουρα η πιο ηχηρή παραίτηση στην ιστορία της Goldman Sachs.

Ωστόσο αν η παρέμβασή του αποδειχθεί κάτι παραπάνω από ένα «πυροτέχνημα», θα πρέπει να προκαλέσει αλλαγές στις δραστηριότητες της Goldman’s αλλά και στην εξωτερική της εικόνα.

Οι μεγάλες φίρμες της Wall Street θα πρέπει να αναγνωρίσουν τις συγκρούσεις συμφερόντων, αν επιθυμούν να αποφύγουν ξεσπάσματα σαν αυτό του πρώην στελέχους της Goldman  Greg Smith,  αναφέρει ο Francesco Guerrera στη News Hub.

Το πρώτο άμεσο επίτευγμα της επίθεσης που εξαπέλυσε ο κ. Smith στη νοοτροπία της Goldman, ενδεχομένως να ήταν η παράταση της παραμονής του Lloyd Blankfein στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, παρά τις επίμονες φήμες που κάνουν λόγο για αποχώρησή του.

Κι αυτό το συμπέρασμα δεν είναι καθόλου οξύμωρο, αν αναλογιστεί κανείς ότι κανείς CEO δεν θα ήθελε μια τέτοια διαμάχη να αποτελέσει το κύκνειο άσμα του.

Τι γίνεται όμως όσον αφορά την καταγγελία του πρώην στελέχους της Goldman, ότι η επενδυτική τράπεζα βάζει πάνω απ΄ όλα το συμφέρον της αντί για το συμφέρον των πελατών της; Η αγορά φαίνεται πως δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία.

Τρία είναι τα βασικά ακροατήρια στα οποία απευθύνεται ο κ. Smith.  Οι πελάτες της, οι ανταγωνιστές της και ο έξω κόσμος.

Οι πελάτες της τράπεζες δεν πρέπει να βρέθηκαν προ εκπλήξεως, καθώς δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι οι συμβουλές που παρέχουν οι τράπεζες στους πελάτες τους, είναι κόντρα στο συμφέρον τους!

Στη Wall Street, η Goldman φημίζεται για την πρακτική της να χρησιμοποιεί πληροφορίες που συλλέγει από τους πελάτες, ώστε να ενημερώνει τις δικές της στρατηγικές trading.

Αυτή η πρακτική είναι και νόμιμη και γνωστή στους πελάτες, οι οποίοι εξακολουθούν να εκτιμούν τις ιδέες της Goldman Sachs. Είναι χαρακτηριστικό ότι hedge-fun

Keywords
Τυχαία Θέματα