Πολιτικές εγκλήσεις για το δράμα των καρκινοπαθών

«Όμηροι» της κρίσης στο χώρο της υγείας βρίσκονται χιλιάδες βαρέως πασχόντες, κυρίως καρκινοπαθείς, που αδυνατούν να προμηθευτούν στα δημόσια νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα από τα οποία εξαρτάται η ζωή τους.

Η κατάσταση πυροδότησε έντονη πολιτική κόντρα την Κυριακή, βαίνει όμως τελικά προς ομαλοποίηση έως την Τετάρτη, όπως δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Mega.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών Δ.Βαρνάβας ανέφερε επίσης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πως έλαβε τηλεφωνικώς διαβεβαίωση από τον υπουργό ότι εξασφάλισε συμφωνία με τις εταιρείες παραγωγής και εισαγωγής φαρμάκων για καρκινοπαθείς, και η τροφοδοσία των νοσοκομείων με τα συγκεκριμένα φάρμακα θα γίνει κανονικά από τη Δευτέρα.

«Αν υπήρχε κυβέρνηση, θα είχε δώσει λύση αμέσως στο θέμα των φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς» τόνισε σε δήλωσή του την Κυριακή ο τέως υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση, πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε πως απαιτείται να συγκληθεί σύσκεψη εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων με τον υπηρεσιακό Υπουργό Υγείας, κ. Κίττα, ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις εδώ και τώρα. «Το πρόβλημα λύνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Δριμεία κριτική στον κ. Λοβέρδο άσκησε ωστόσο το Τμήμα Υγείας-Πρόνοιας του ΣΥΝ. «Ο πιο πρόθυμος στην υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών και των συνταγών της τρόικα, ο εξολοθρευτής του δημόσιου συστήματος υγείας και δημιουργός του καταδικασμένου σε κατάρρευση ΕΟΠΥΥ, πρώην υπουργός Υγείας, κ. Λοβέρδος, προσπαθώντας να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες του για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, εν προκειμένω της φαρμακευτικής περίθαλψης, την αποδίδει σε ακυβερνησία» σχολίασε ο ΣΥΝ.

Και συνέχισε: «Το εκρηκτικό πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές οφείλεται στη δραματική υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ». Το Τμήμα Υγείας-Πρόνοιας του ΣΥΝ ζήτησε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας να πάρουν μέτρα για την άμεση κάλυψη με φάρμακα των ασθενών που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, καθώς και για την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων σε φάρμακα.

Για «αθλιότητα» στην πολιτική του φαρμάκου κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος.

«Οι Έλληνες ασθενείς είναι όμηροι της κατάρρευσης του ταμείου του κράτους ελέω μνημονίου», αναφέρει. «Τώρα ο μεν κ. Βενιζέλος σιωπά κάτω από το βάρος της ενοχής του για την κατάντια και ο κ Λοβέρδος είναι άφαντος. Ο δε κ. Σαμαράς δίνει εντολές στον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό να βρει πόρους, λες και αυτός είναι υπεύθυνος και ρίχνει ευθύνες στους φαρμακοποιούς επειδή αδυνατούν πλέον να δανείζουν το κράτος».

Διάβημα στον πρωθυπουργό Π. Πικραμένο πραγματοποίησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για το ζήτημα των φαρμάκων προς τους καρκινοπαθείς, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος. Σε τηλεφωνική επικοινωνία ζήτησε «να αντιμετωπιστεί άμεσα και χ

Keywords
Τυχαία Θέματα