Προτελευταία στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα

Την 58η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας μεταξύ των 59 χωρών που μελετώνται από το International Institute for Management Development κατέλαβε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2011, ξεπερνώντας μόνο τη Βενεζουέλα η οποία καταλαμβάνει συνεχώς από το 2004 την τελευταία 59η θέση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD, η πτώση ήταν αναμενόμενη λόγω της οικονομικής κρίσης. Στον τομέα της Οικονομικής Αποδοτικότητας, η χώρα μας παρέμεινε για το 2012 στην

58η θέση, την οποία κατείχε και στην περυσινή κατάταξη, μετά την πτώση κατά δέκα θέσεις μεταξύ των ετών 2010 και 2011.

Σύμφωνα με το IMD οι πέντε κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας για το 2012, είναι:

Α) η ταχεία προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα για να διευκολυνθεί η προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την οικονομική κρίση, με παράλληλα μέτρα ανάπτυξης προς την πραγματική οικονομία,

Β) η ενίσχυση της ρευστότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων,

Γ) ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής,

Δ) η μείωση της γραφειοκρατίας που αφορά την επιχειρηματικότητα, και,

Ε) η πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στο δημόσιο τομέα.

Στον τομέα της Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας, η κατάταξη της χώρας μας επιδεινώθηκε κατά τρεις θέσεις και από την 53η το 2011 βρίσκεται πλέον στην 56η για το 2012.

Για το 2012, οι τρεις πιο ανταγωνιστικές χώρες παγκοσμίως είναι κατά σειρά κατάταξης το Χονγκ Κονγκ (1η θέση), οι ΗΠΑ (2η θέση) και η Ελβετία (3η θέση). Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη για το 2012 είναι κατά σειρά: η Ελβετία (3η θέση), η Σουηδία (5η θέση) και η Γερμανία (9η θέση), οι οποίες έχουν ως βασικά ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Από την άλλη, φαίνεται ότι η Ιρλανδία (20ή θέση), η Ισλανδία (26η θέση) και η Ιταλία (40ή θέση) εμφανίζονται ως οι χώρες της Ευρώπης που μπορούν να επιστρέψουν σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ αντίθετα χώρες όπως η Ισπανία (39η θέση), η Πορτογαλία (41η θέση) και η Ελλάδα (58η θέση) εξακολουθούν να μην προσελκύουν ξένες επενδύσεις, που θα τις βοηθήσουν να ανακάμψουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα