Πρώτη δοκιμασία για τον Στουρνάρα η συνάντηση με την τρόικα

Η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου στη βάση των σημείων της προγραμματικής συμφωνίας των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αποτελεί τον άμεσο στόχο του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος προετοιμάζεται για την πρώτη επαφή που θα έχει με την τρόικα την επόμενη εβδομάδα.

Ήδη ο νέος υπουργός βρίσκεται σε

διαδικασία αναζήτησης των στενών του συνεργατών, τη στιγμή που έχει να αντιμετωπίσει τα σημαντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και των καθυστερήσεων που έχουν προκληθεί στην εφαρμογή του Μνημονίου.

Η οικονομία βρίσκεται για  τέταρτη χρόνια σε ύφεση (στο 3ο τρίμηνο θα ξεπεράσει το 9%),τα κρατικά ταμεία έχουν μόλις 2 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις, τα νοσοκομεία δεν έχουν υλικά για τα χειρουργεία, τα ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΙΚΑ χρειάζονται προσθετή χρηματοδότηση, οι εφορίες δεν εισπράττουν φόρους, οι τράπεζες είναι υπό μεγάλη πίεση, οι Γάλλοι της Εμπορικής και της Γενικής λέγεται ότι αποχωρούν από τη χώρα, ενώ ΑΤΕ και ΤΤ που εργάζονται 10.000 εργαζόμενοι χρειάζονται άμεσα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Ο νέος υπουργός ως άριστος γνώστης της καθημερινότητας γνωρίζει από τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου για την καταβολή μισθών, συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων επαρκούν ως τα μέσα Ιουλίου.

Το Δημόσιο για να καλύψει κάποιες ανάγκες του προχώρησε σε δύο εκδόσεις τρίμηνων εντόκων γραμματίων ποσού 1,6 δισ. ευρώ και 1 δισ ευρω.  Από το ποσό αυτό 400 εκατ. ευρώ θα καλύψουν τρέχουσες ανάγκες και κυρίως τις οφειλές των νοσοκομείων στους προμηθευτές και των Ταμείων στους φαρμακοποιούς, ενώ το 1,2 δισ. ευρώ διατέθηκε για να καλυφθούν λήξεις παλαιότερων γραμματίων.

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί σε άλλες ανάγκες του Δημοσίου.  Όπως γίνεται αντιληπτό, το Δημόσιο απλά πήρε μια «ανάσα» πληρώνοντας όμως υψηλό επιτόκιο (4,60%).  Μεγαλύτερη ανάσα θα πάρει το ελληνικό δημόσιο μόλις εκταμιευθεί και το 1 δισ της τρέχουσας δόσης του Μαΐου που δεν δόθηκε.

Ο κ. Στουρνάρας θα κληθεί να βρει όσο το συντομότερο δυνατόν τη «χρυσή τομή» μεταξύ των απαιτήσεων της τρόικας και των διεκδικήσεων της κυβέρνησης, δεδομένου ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι σημαντικά και άμεσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα