«Ψαλίδι» 25% στο εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων αξιώνει η Τρόικα

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, με τους επικεφαλής της Τρόικας, η οποία διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες.

Στη συνάντηση τέθηκαν οι απαιτήσεις των δανειστών για ανατροπές στα εργασιακά (κατώτατος και 13ος-14ος μισθός, επικουρικές συντάξεις, κλαδικές συμβάσεις, κ.λπ.), από τις οποίες θα προέλθει περαιτέρω μείωση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων κατά 25%. Το

ποσοστό αυτό της μείωσης θα προκύψει από τη μείωση των δώρων και επιδομάτων (13ου και 14ου μισθού) και από παρεμβάσεις σε μισθολογικά κλιμάκια και χρονοεπιδόματα.

Για τα αποτελέσματα των συζητήσεων θα ενημερωθούν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, οι οποίοι και αναμένεται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Πάντως, όσον αφορά στο μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα, η Τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη στη μείωση του κατώτατου μισθού, σε περικοπή 13ου και 14ου μισθού, σε «πάγωμα» κλιμακίων και μισθολογικών ωριμάνσεων και σε ανατροπή των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Επίσης, επιμένει  στην περαιτέρω υποβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων και συγκεκριμένα μετά την άρση της επέκτασης να καταργηθεί και η «μετενέργεια» (η ισχύς για ένα εξάμηνο των συμβάσεων μετά τη λήξη τους).

Στο πακέτο των σκληρών μέτρων, που ζητά η Τρόικα από την κυβέρνηση, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, σε μια σειρά θεμάτων από τις μειωμένες ώρες απασχόλησης, τις χαμηλότερες αποζημιώσεις, την ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και νέες αλλαγές στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ).

Keywords
Τυχαία Θέματα