«Πύρρειος» νίκη της Μέρκελ: Η συμφωνία των Βρυξελλών θα κριθεί στις αγορές – Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα εντός των «26»

Σε «πύρρειο» νίκη της Άνγκελα Μέρκελ κατέληξε η σύνοδος κορυφής των «27» για μια «ισχυρότερη οικονομική Ένωση». Η καγκελάριος της Γερμανίας φαίνεται εκ πρώτης όψεως να πέρασε σχεδόν όλες τις γερμανικές θέσεις, ενώ υποχώρησε μόνο σε ορισμένα ανώδυνα σημεία και απομόνωσε, με τη συνδρομή του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, τη Μεγάλη Βρετανία.

Έτσι, υιοθετήθηκαν όλες οι προτάσεις της για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην

ευρωζώνη, δεν υπάρχει καμία αναφορά περί έκδοσης ευρωομολόγων ούτε «σε βάθος χρόνου», όπως πρότειναν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δεν ελήφθη καμία απόφαση για την αύξηση της «δύναμης πυρός» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Μηχανισμού Σταθερότητας που θα τεθεί σε ισχύ από το 2012 και υπάρχει μία αόριστη αναφορά για ανάθεση ρόλου πιλότου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως προς τις δράσεις του ESM.

Είναι ενδεικτικό της απόλυτης επικράτησης των γερμανικών θέσεων ότι στα συμπεράσματα της συνόδου δεν υπάρχει καμία αναφορά περί δημιουργίας ανάπτυξης. Ακρογωνιαίος λίθος των αποφάσεων που ελήφθησαν, προκειμένου να διαμορφωθεί μια «ενισχυμένη αρχιτεκτονική για την ΟΝΕ», ήταν η δημοσιονομική πειθαρχία, όπως ζήτησε η Μέρκελ. Οι δράσεις έχουν δύο κατευθύνσεις:

- Ένα νέο δημοσιονομικό συμβόλαιο και ενισχυμένο συντονισμό σε θέματα οικονομικής πολιτικής.

- Ενίσχυση των διαθέσιμων εργαλείων σταθερότητας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες προκλήσεις.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αντιμετώπισε με δυναμικό τρόπο το επίμαχο θέμα της αναθεώρησης της συνθήκης, έχοντας ως πιστό σύμμαχο τον Σαρκοζί. Αρχικά, ο γαλλογερμανικός άξονας ζητούσε μια ευρεία αναθεώρηση σε επίπεδο «17» και τόσο το καλύτερο αν επεκτεινόταν στους «27». Αντίθετα, οι Ρομπάι και Μπαρόζο τάχθηκαν υπέρ μιας αναθεώρησης σε επίπεδο «27», ώστε να μην δημιουργηθεί μια ΕΕ δύο ταχυτήτων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, όμως, ζήτησε τη θέσπιση ειδικού πρωτοκόλλου, το οποίο θα προβλέπει μια σειρά από εξαιρέσεις της χώρας του, ιδίως στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Το βρετανικό αίτημα προσέκρουσε στην κατηγορηματική άρνηση των ΜέρκελΣαρκοζί. Ο γαλλογερμανικός άξονας δεν δίστασε να προτείνει μια αναθεώρηση σε επίπεδο των «17» και όσοι θέλουν ακολουθούν. Αποτέλεσμα: τράβηξαν με τους «17» της ευρωζώνης έξι ακόμη χώρες που βρίσκονται εκτός ευρώ, αφήνοντας μόνες τη Βρετανία και την Ουγγαρία.

Αργότερα, η Βουδαπέστη άφησε το Λονδίνο στη μοναξιά του και εντάχθηκε και αυτή στην ομάδα των «6». Η Μέρκελ άφησε τον Σαρκοζί, ο οποίος είχε προηγούμενα με τον Κάμερον, να βάλει στη θέση της τη Μεγάλη Βρετανία, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το αίτημά της για ειδικό πρωτόκολλο.

Από την άλλη πλευρά, η καγκελάριος αποδέχθηκε τελικά την πρόταση των Pομπάι – Mπαρόζο για μια πιο απλουστευμένη και ταχεία διαδικασία, ώστε να αποφευχθούν οι χρονοβόρες επικυρώσεις από τα εθνικά Κοινοβούλια. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2012

Keywords
Τυχαία Θέματα