Στα άκρα η κόντρα των φαρμακοποιών με το υπουργείο Υγείας

Με πανελλαδική απεργία απειλούν οι φαρμακοποιοί, μετά την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων και τη ρύθμιση για το περιθώριο κέρδους τους, ενώ από σήμερα σταματούν την πίστωση σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητά από τους συλλόγους τη σύγκληση έκτακτων

γενικών συνελεύσεων σε όλη τη χώρα, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΦΣ, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 5 Μαρτίου. Επίσης, σε έκτακτη ενημέρωσή του προς τους συλλόγους, ο ΠΦΣ σημειώνει ότι με το σχετικό νομοσχέδιο ο υπουργός Υγείας «πήρε πίσω ό,τι είχε υποσχεθεί ότι θα βελτιώσει στο νόμο».

Όσον αφορά στο μεικτό περιθώριο κέρδους των φαρμακείων, αυτό υποχωρεί στο 32,4% για όσα σκευάσματα στοιχίζουν μέχρι 200 ευρώ (χονδρική) και από εκεί και πάνω κλιμακωτά θα προσφέρεται περιθώριο από 6%-8%, συν 30 ευρώ για κάθε ένα.

Όπως γράφει την Πέμπτη και η εφημερίδα Ναυτεμπορική, αφαιρώντας ενδιάμεσα κόστη, το ποσοστό καθαρού κέρδους των φαρμακοποιών υποχωρεί σημαντικά κάτω από 24% (που ήταν), ενώ παράλληλα καθιερώνεται και επιστροφή ποσού από τα φαρμακεία προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ), που ξεκινά από το 0,5% για τιμολόγια πωλήσεων προς τους ΦΚΑ 35-50 χιλ. ευρώ και φτάνει κλιμακωτά μέχρι 5% για ποσά από 100.001 ευρώ και πάνω.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, υπερασπίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή τη ρύθμιση για την προαιρετική διεύρυνση του ωραρίου των φαρμακείων, η οποία είχε καταψηφιστεί προ μηνός, αλλά επανήλθε με τον εφαρμοστικό νόμο.

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι η διεύρυνση του ωραρίου εκφράζει την επιθυμία της πλειοψηφίας και θα βοηθήσει στην εξυπηρέτηση του κοινού. «Η κοινωνική πλειοψηφία, σιωπηρή ή μη, θέλει να στηριχθεί αυτή η ρύθμιση… Άπαξ και ένας φαρμακοποιός θέλει να ανοίγει, θα ανοίγει και όχι πειρατικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή εξάλλου την επέκταση των γενοσήμων, ο υπουργός κατήγγειλε λυσσαλέο πόλεμο εναντίον του από οργανωμένα παρασιτικά συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου και, αφού υποστήριξε ότι αντικείμενο αυτών των επιθέσεων είναι να μην επιτευχθεί ο στόχος της δραστικής περικοπής της φαρμακευτικής δαπάνης το 2012 και της αντιμετώπισης της εκτεταμένης διαφθοράς στο χώρο της υγείας, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει ούτε έναν πόντο πίσω, γιατί έχει το δίκιο με το μέρος της.

Keywords
Τυχαία Θέματα