Σταθερά… μεγάλος οφειλέτης το Δημόσιο

Στα 6,63 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης στα τέλη Νοεμβρίου.

Στα 6,63 δισ. ευρώ ανήλθαν στο τέλος του Νοεμβρίου του 2011 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες, καταγράφοντας οριακή μείωση σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2011, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 6,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2011, οι υψηλότερες οφειλές, περίπου 2,85 δισ. ευρώ, καταγράφονται στα ασφαλιστικά ταμεία. Από αυτά, 1,14 δισ. ευρώ αφορά σε οφειλές

του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα νοσοκομεία οφείλουν στους προμηθευτές περίπου 1,65 δισ. ευρώ. Συνολικά, τα υπουργεία οφείλουν περίπου 965 εκατ., ενώ το χρέος δήμων και κοινοτήτων προσδιορίζεται συνολικά στα 939 εκατ. ευρώ.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι μεταξύ των υπουργείων η μεγαλύτερη οφειλή καταγράφεται στο Εθνικής Άμυνας (περίπου 291,63 εκατ. ευρώ), με «δεύτερο τη τάξει» το Υποδομών (περίπου 269,4 εκατ. ευρώ), ενώ 428 εκατ. ευρώ οφείλονται σε επενδυτές μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι τα 6,63 δισ. ευρώ των συνολικών οφειλών προς ιδιώτες αφορούν μόνο τις υποχρεώσεις που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία δημιουργίας τους.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, αρκετοί είναι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης που δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα να παράσχουν στοιχεία σχετικά με τις δοσοληψίες τους. Μεταξύ αυτών, αρκετές ΔΕΚΟ και ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 894 φορέων που απαρτίζουν τη λεγομένη γενική κυβέρνηση, στοιχεία για το Νοέμβριο απέστειλαν οι 821.

Keywords
Τυχαία Θέματα