Στην Αθήνα η Τρόικα, «κλειδώνουν» τα μετεκλογικά μέτρα

Εντείνει τις προσπάθειές της η κυβέρνηση, προκειμένου, πριν τις εκλογές, να έχει σε μεγάλο βαθμό ξεκαθαρίσει τους τομείς από τους οποίους θα εξοικονομηθούν, μέσω περικοπών, 11,7 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, τα πεδία στα οποία πρέπει να αναζητηθούν τα χρήματα είναι η γενική κυβέρνηση, τα κοινωνικά προγράμματα και η δημόσια διοίκηση.

Ήδη έχει αρχίσει η εκπόνηση ειδικών εκθέσεων από τα αρμόδια υπουργεία,

ενώ αρωγοί στις προσπάθειες της κυβέρνησης θα σταθούν και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, που θα ξαναβρεθούν στην Αθήνα από τη Δευτέρα.

Οι ξένοι ελεγκτές θα πραγματοποιήσουν επίσης τον πρώτο έλεγχο στα πεπραγμένα της Ελλάδας μετά την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, ώστε να διαπιστώσουν το βαθμό συμμόρφωσης και ταυτόχρονα θα δώσουν κατευθύνεις για την προετοιμασία των δεκάδων μέτρων και διαρθρωτικών παρεμβάσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση να υλοποιήσει.

Η ηγεσία της τρόικας, αλλά και στελέχη της Κομισιόν και της Ευρωζώνης έχουν διαμηνύσει πως η προεκλογική περίοδος δεν δίνει κανένα άλλοθι για καθυστερήσεις, ενώ πρέπει να σημειωθούν οι αυστηροί όροι της νέας δανειακής σύμβασης, που προβλέπουν μέχρι και πρόστιμο για την Ελλάδα, αν δεν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευσης μίας δόσης από τη νέα δανειακή σύμβαση.

Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα ελέγξει κατ’ αρχήν την εφαρμογή των μέτρων ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που έχουν αποφασιστεί για την πρόληψη των αποκλίσεων του προϋπολογισμού του 2012, όπως επίσης και την προεργασία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με ρητή αναφορά του νέου Μνημονίου, η τρόικα αναμένει την έκδοση υπουργικής απόφασης, σε συνεννόηση με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, η οποία θα παρέχει τα τεχνικά στοιχεία του πλαισίου ανακεφαλαίωσης των τραπεζών.

Επίσης, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλουν να ολοκληρώσουν μέχρι την Παρασκευή μία στρατηγική αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων των τραπεζών. Στόχος είναι η προετοιμασία της ανακεφαλαιοποίησης που θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τον Απρίλιο, με την εκταμίευση και των πρώτων κεφαλαίων, από τη νέα δανειακή σύμβαση.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη έμφαση δίνει η κυβέρνηση και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Για πρώτη φορά, οι τροϊκανοί έχουν ορίσει στο Μνημόνιο ότι αναμένουν, μέχρι το 2014, περί 3,5 δισ. ευρώ, στόχος που, αν δεν επιτευχθεί, θα σημάνει τη λήψη και πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων.

Τη Δευτέρα εξάλλου ξαναρχίζει ο διάλογος για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, έστω και χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ, που αποχώρησε την περασμένη εβδομάδα. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου, η δημιουργία νέας φορολογικής κλίμακας, η αυτοτελής φορολόγηση με 20% στα έσοδα από ενοίκια και στους τόκους των καταθέσεων, η ενιαιοποίηση της φορολόγησης στα ακίνητα, η κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών και η διαμόρφωση η επιβολή ενός συντελεστή ΦΠΑ με ταυτόχρονη κατάργηση της ευνοϊκής φορολόγησης στα νησιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα