Στην κυβέρνηση και όχι στην Τρόικα «χρεώνει» η ΝΔ τη συζήτηση περί νέων μέτρων

Αμφιβάλλει η ΝΔ ότι η συζήτηση περί νέων μέτρων προέρχεται από την Τρόικα και εμμέσως θέτει ζήτημα επικοινωνιακών χειρισμών της κυβέρνησης. Η Συγγρού εκτιμά ότι δεν χρειάζονται νέα δημοσιονομικά μέτρα, πέρα από όσα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο και το πολυνομοσχέδιο. Σε ψυχρό κλίμα η συνάντηση Παπαδήμου

Σαμαρά.

Στις θέσεις της παραμένει η ΝΔ, τασσόμενη κατά της λήψης νέων μέτρων για το 2012, όπως προκύπτει από πληροφορίες που έγιναν γνωστές μετά τη σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος, υπό τον κ. Αντώνη Σαμαρά, εν όψει τις έλευσης της Τρόικας, την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι δεν χρειάζονται νέα δημοσιονομικά μέτρα, πέρα από όσα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο και το πολυνομοσχέδιο. Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι η λήψη νέων μέτρων δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητες αυτής της κυβέρνησης.

Ειδικότερα για τις οριζόντιες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που ο υπουργός Εργασίας έχει χαρακτηρίσει απαραίτητες, η ΝΔ θεωρεί ότι το θέμα έχει λήξει, ότι κακώς έχει αναχθεί σε προτεραιότητα και ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την πέμπτη επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα μειώσεων των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που έχει πέσει στο τραπέζι, στη Συγγρού λένε ότι κατ’ αρχάς είναι θέμα των κοινωνικών εταίρων. Θεωρούν ότι οι μισθοί δεν είναι το καθοριστικό στοιχείο για την ανταγωνιστικότητα, η οποία συνδέεται με τη φορολογία, με το ρυθμιστικό καθεστώς των επιχειρήσεων που περιλαμβάνει και το κόστος από τη γραφειοκρατία και από τις ασφαλιστικές εισφορές. Υποστηρίζουν ακόμη ότι στους τρεις αυτούς παράγοντες μπορούν να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις, χωρίς να πειραχτούν οι μισθοί.

Γενικότερα, η ΝΔ αμφιβάλλει για το ό,τι η συζήτηση περί νέων μέτρων προέρχεται από την Τρόικα και εμμέσως θέτει ζήτημα επικοινωνιακών χειρισμών της κυβέρνησης.

Στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου ανέφερε στους δημοσιογράφους: «Δεν βλέπουμε άγριες διαθέσεις από την πλευρά της Τρόικας και ελπίζω ότι η κυβέρνηση δεν ανοίγει περισσότερα μέτρα από όσα της θέτουν».

Ενδεικτική της διάστασης που υπάρχει με το Μέγαρο Μαξίμου είναι και η διεκπεραιωτική γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, μετά τη συνάντηση που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με τον Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα της Δευτέρας: «Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο για την εξέλιξη του PSI και την πορεία της οικονομίας εν όψει της άφιξης της Τρόικας στη χώρα μας. Για τα θέματα αυτά ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα